Proiectele începute de Nicolae Ceaușescu se transformă în realitate. Finalizarea unor construcții strategice pentru țara noastră, concepute înainte de 1989, dar care au stat zeci de ani blocate din diferite motive, au redevenit prioritate pentru autorități. Schimbarea de „viziune” a fost dezvăluită de un jucător-cheie din interiorul Guvernului.
Sebastian Burduja a transmis că o prioritate a Ministerului Energiei, în prezent, este finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989. După zeci de ani în care aceste proiecte au fost blocate în justiție sau au fost, pur și simplu, uitate, ele vor ajunge acum „șansa României de a avea o energie mai sigură, mai ieftină și mai curată”.
Oficialul din Guvern a punctat că statul a investit până acum miliarde de lei în aceste obiective. Burduja se arată optimist, spunând că, până la finalul anului 2025, va fi inaugurată prima hidrocentrală terminată după peste 34 de ani: Răstolița.
„Una dintre prioritățile ministerului energiei este finalizarea hidrocentralelor începute înainte de 1989. Blocate decenii la rând de procesele unor organizații de mediu, de nepăsare sau de incompetentă, aceste proiecte înseamnă șansa României de a avea o energie mai sigură, mai ieftină și mai curată.
Statul român a investit deja miliarde de lei în aceste obiective și, oricâte interese aș deranja, nu mă voi opri până nu le vom finaliza. Sunt încrezător că anul acesta vom marca o premieră și vom inaugura prima hidrocentrală terminată după peste 34 de ani: Răstolița”, a transmis Sebastian Burduja, pe pagina sa de Facebook.
Te-ar putea interesa și: Perla turismului lui Nicolae Ceauşescu a ajuns o ruină. Era un paradis balnear, acum a fost uitat de toată lumea. Sângeorz-Băi a rămas doar o amintire
Ministrul a precizat că s-a făcut un nou pas important în această direcție: aprobarea Hotărârii de Guvern pentru culoarul de expropriere.
„Urmează scoaterea din fondul forestier pentru suprafața din cuva lacului de acumulare (HG inițiat de ministerul mediului), apoi finalizarea ultimelor lucrări (stadiul se apropie de 100%) și umplerea lacului. Apoi, START producție!”
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Dacă lucrările se vor menține în grafic, România va avea, începând din toamna acestui an, o hidrocentrală nouă de 30 MW.
Amenajarea Hidroenergetică Răstolița a fost declarat proiect de securitate națională în temeiul OUG nr. 175/2022. Asta înseamnă că proiectul este protejat „de o vastă legislație care apără interesul statului român de a avea un lanț de hidrocentrale noi care să ne consolideze securitatea energetică, energia în bandă furnizată, conducând la tarife mai mici la energie electrică”.
„Am fost pe șantierul de la Răstolița la finalul anului trecut și vă pot confirma că lucrările sunt în grafic. Dacă totul merge bine, până în toamnă vom avea o hidrocentrală nouă în România, de 30MW, un grup flexibil, care ne va ajuta mult, mai ales pentru acoperirea vârfurilor de consum. Fiecare MW pe care îl adăugăm în sistemul energetic național înseamnă facturi mai mici pentru români și companiile românești.
Amenajarea Hidroenergetică Răstolița a fost declarat proiect de securitate națională în temeiul OUG nr. 175/2022, astfel că finalizarea lui este protejată de o vastă legislație care apără interesul statului român de a avea un lanț de hidrocentrale noi care să ne consolideze securitatea energetică, energia în bandă furnizată, conducând la tarife mai mici la energie electrică.
Vom demonstra că România poate finaliza o investiție strategică de peste 200 de milioane EUR, fără să mai fie oprită de nimeni și de nimic. Dacă vrei, poți”, a încheiat ministrul Energiei.
Te-ar putea interesa și: Relațiile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu ies la suprafață după decenii întregi. Ce legături avea cu regimul care a condus Siria decenii întregi