Se lucrează la foc continuu pe cel mai complex și complicat șantier de la noi din țară - un element cheie pentru infrastructura rutieră. Primul tunel autostradă din România prinde contur. Constructorii transformă proiectul ambițios în realitate printr-o tehnologie specială.
Rezultatele eforturilor depuse de drumari se văd de la o zi la alta. Tunelul Momaia este cea mai dificilă lucrare de autostradă aflată în execuție, în acest moment, pe teritoriul țării.
Tunelul autostradă traversează o porțiune de 1,35 de kilometri din județul Argeș. Este format, de fapt, din două galerii și două sensuri de circuație - celebrele deja „Alina” și „Daniela”.
Momaia este inclus pe traseul autostrăzii Piteşti - Sibiu, secțiuea 4 a drumului. Proiectul mai prevede și viaducte și poduri. Termenul de finalizare, potrivit contractului, este luna martie a anului 2027.
Autostrada este organizată în cinci secțiuni. Alte zone dificile pentru constructori vor fi secțiunile de pe Valea Oltului, lucrările urmând să înceapă acolo în 2025. Ar trebui să fie finalizate în 2030.
Pentru a transforma Tunelul Momaia în realitate, s-a folosit o tehnologie austriacă specială. Galeriile sunt forate prin excavarea secvenţială şi ranforsarea pe parcurs a pereţilor, prin pulverizarea de beton.
Te-ar putea interesa și: Tunelul rutier de 2 miliarde de euro se sapă chiar în această perioadă. Suma exorbitantă va fi cheltuită pe o construcție cum nu a mai existat pe pământ
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
De-a lungul tunelului, după stabilizara acestuia, se vor aplica hidroizolaţia şi căptuşeala finală. Tunelul autostradă va fi dotat cu instalaţii electrice și de stingere a incendiilor. Au fost făcute şi trei conexiuni între „Alina” și „Daniela”, pentru situaţii de urgenţă.
Cele două galerii au fost botezate după numele a două femei care lucrează la proiect. Diferențierea inedită este de ajutor și pentru cei care lucrează pe șantier, ajutându-i să le identifice mai ușor, potrivit Observator News.
Dealul traversat de tunel ar trebui să fie străpuns în întregime - 1,3 kilometri pentru fiecare galerie - până în primăvara acestui an.
Te-ar putea interesa și: Giganticele tuneluri de inundații săpate sub unul dintre marile orașe ale lumii, create să salveze zeci de mii de vieți. Imagini spectaculoase din minunea inginerească japoneză