Transportul feroviar de călători are perspective reale de dezvoltare odată cu venirea în ţara noastră a primului tren electric regional al polonezilor de la Pesa, companie care trebuie să livreze pentru România 62 de astfel de trenuri în următorii ani.
Trenul va fi expus joi, 22 mai 2025, începând cu ora 10:00, la Terminalul Intermodal Episcopia Bihor, în zona limitrofă acestei staţii de cale ferată.
Citiţi şi: Se clatină un colos din România. Compania de stat care are pierderi de milioane se pregătește de intrarea în insolvență
Garniturile poloneze ating o viteză de 160 km/h şi pot transporta 453 de călători (pe scaune - 224 de locuri şi în picioare). De asemenea, ele au şi 16 locuri pentru transportul bicicletelor.
„Duminică, 18 mai 2025, primul tren electric regional PESA 655-5 (RE-R103) – produs de către constructorul polonez PESA – a ajuns în România.
Acesta face parte din lotul celor 62 de trenuri destinate traficului regional și suburban, contractate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară, în luna ianuarie 2024”, notează Autoritatea.
Primul tren regional electric construit de PESA Polonia pentru România a fost adus în stare ”rece”, tractat de o locomotivă a operatorului austriac de stat OBB.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Contractul include și mentenanță pe 15 ani, instruirea personalului și livrarea tuturor unităților până la sfârșitul anului 2027.
„Acest eveniment remarcabil vine să încununeze o muncă de echipă, din care au făcut parte, de-a lungul timpului, reprezentanții DGPET și DTF, din cadrul MTI, experți ai BEI-Passa și cei ai Asocierii DT Global iDevice Europe SL – MC Mobility Consultants GmbH, precum și membrii echipei de proiect a Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF).
De asemenea, un rol important în reușita acestei realizări l-a avut compania PESA, liderul pieței poloneze de producție de vehicule feroviare, care a respectat prevederile contractuale cu privire la termenele de livrare a primei rame, în vederea efectuării operațiunilor de testare și omologare”, a postat ARF.
Citiţi şi: O nouă palmă pe obraz pentru Capitală. Viitorul tren metropolitan din Cluj, cu o lungime de aproape 50 de kilometri, va pune în umbră metroul bucureștean
ating o viteză maximă de 160 km/h
pot transporta 453 de călători (pe scaune - 224 de locuri şi în picioare)
au 16 locuri pentru transportul bicicletelor
vor avea câte trei vagoane și 191 de locuri pe scaune