În urmă cu aproape o lună, la Baku, compania de stat Nuclearelectrica a semnat un contract în valoare de 3,1 miliarde de euro cu asocierea FCSA, formată din firmele Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington, Sucursala București Branch, S&L Engineers Ltd., Sargent & Lundy Energie SRL, Candu Energy Inc. și Ansaldo Nucleare. Aceste companii vor realiza servicii de inginerie și de management de proiect la Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. În cadrul contractului ce se întinde pe o perioadă de 9 ani, managerii acestor companii vor primi bonusuri de performanță estimate la nu mai puțin de 800 de milioane de euro.
Nuclearelectrica a semnat în urmă cu ceva timp un contract în valoare de 3,1 miliarde de euro cu asocierea FCSA, formată din companiile Fluor B.V., Fluor Energy Transition Inc. Wilmington, Sucursala București Branch, S&L Engineers Ltd., Sargent & Lundy Energie SRL, Candu Energy Inc. și Ansaldo Nucleare.
Contractul pentru inginerie și servicii de management se întinde pe o perioadă de 9 ani, la finalul acestuia urmând a se lua decizia dacă și cum va începe construirea celor două reactoare. Potrivit specialiștilor din energie, este posibil ca lucrările de construire să înceapă abia în anul 2033. Totodată, există însă și posibilitatea ca lucrările să nu fie demarate deloc.
Potrivit contractului semnat la Baku, managerii acestor companii, care vor realiza servicii de inginerie şi servicii de management de proiect, la Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, vor primi bonusuri de performanță estimate la 800 de milioane de euro. Reprezentanții Nuclearelectrica au precizat că valoarea bonusurilor reprezintă 8% din costul total al proiectului. În aceste condiții, se pare că proiectul este estimat la 10 miliarde de euro.
(CITEȘTE ȘI: Datoriile fiecărui român pe care statul i le-a făcut fără să știe. Țara noastră are una dintre cele mai mari datorii din Uniunea Europeană în 2024)
În plus, reprezentanții Nuclearelectrica au explicat că aceste bonusuri vor fi calculate anual pe baza indicatorilor de performanță stabiliți. De asemenea, la finalul contractului se va face o regularizare a acestor valori pentru a reflecta exact gradul de îndeplinire a obiectivelor. În aceste condiții, suma aferentă bonusurilor este o estimare maximală la acest moment, raportată la costul total al proiectului.
„Această practică este una uzuală, în acest tip de contracte, și este utilizată, pe baza de bune practici internaționale, pentru a motiva contractantul să își atingă obiectivele setate cu respectarea timpilor de lucru, fără întârzieri, implicit fără escaladări de costuri.
În conformitate cu Nota destinată informării acționarilor SNN, Contractul EPCM (Inginerie, Procurare şi Management al Construcţiei) prevede două faze, calibrate la etapele prevăzute în Strategia de implementare a Proiectului, respectiv LNTP (având o componentă fixă şi o componentă variabilă) şi FNTP (având o valoare estimată iniţială, pe bază de cost rambursabil, precum şi o componentă de stimulare a performanţei activităţii de management al consorţiului prin acordarea unor bonusuri, în cuantum de 8% din Costul Total al Proiectului.
Costul total al Proiectului va fi determinat la finele Etapei LNTP, consorțiul urmând să furnizeze o estimare de cost a Proiectului de clasă 3/2 conform sistemului de clasificare AACE (Association for the Advancement of Cost Engineering), cu un grad de acuratețe de la -10% până la +20%. Această valoare actualizată va sta la baza actualizării modelului financiar, determinării prețului de exercitare („strike price”) şi luării deciziei de investire pentru intrarea în Etapa FNTP.
Așadar cele 800 milioane de euro nu reprezintă 25% din valoarea EPCM (estimat la 3,2 mil euro), ci 8% din Costul Total al Proiectului, cost care va fi determinat într-o etapă ulterioară, conform informațiilor prezentate”, a transmis Nuclearelectrica.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
(NU RATA: 100 de milioane de euro de la Guvernul României pentru Republica Moldova. Banii au fost folosiți pentru a le cumpăra autobuze elevilor)