Zăpada încă se lasă aşteptată în România. Deşi meterologii anunţaseră ninsori înainte de Crăciun, vremea s-a încălzit brusc, spre dezamăgirea iubitorilor de omăt. Specialiştii de la Accuweather, însă, au dezvăluit că primăvara se transformă în iarnă anul acesta.
Nu mai este nicio surpriză pentru nimeni faptul că schimbările climatice au afectat şi ţara noastră. De la un an la altul, România are din ce în ce mai puţină zăpadă, ninsorile puternice de altădată fiind doar o amintire. Mai mult, în ultimii ani a nins mai mult la final de februarie sau chiar martie.
Citeşte şi Anomalia instalată în România până la mijlocul lui februarie. Specialiștii ANM, despre fenomenele cu care ne vom confrunta în următoarele săptămâni
În loc de ghiocei şi copaci înfloriţi, martie va aduce anul acesta, conform meteorologilor de la Accuweather, ninsori şi în partea de sud a ţării, inclusiv în Bucureşti. Astfel, primăvara se transformă în iarnă, după cum arată prognoza meteo pentru prima lună a noului sezon. Condiţiile meteo neobişnuite vor putea fi observate chiar şi în Capitală, precipitaţiile de la începutul lui martie transformându-se în zăpadă.
Gerul şi ninsorile pun stăpânire peste România chiar înainte de 8 martie, fiind aşteptată şi ploaie îngheţată. Situaţia se înrăutăţeşte spre finalul lunii când zăpada se va depune într-un strat serios, mai ales în zonele de deal şi de munte. Din păcate, după 25 martie, vremea se va încălzi brusc, fiind prognozate peste 16 grade Celsius în Capitală.
Astfel, prima lună de primăvară aduce fenomene meteo rare pentru această perioadă şi temperaturi oscilante.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
După câteva zile de valori termice mai ridicate, un val de aer polar ajunge în România, aducând ger şi ploaie îngheţată. Conform ANM, temperaturile vor ajunge chiar şi la -18 grade Celsius, în centrul și nordul ţării. Maximele următoarelor zile vor fi înregistrate în Dobrogea, acestea fiind de -2 grade.
Temperaturile scăzute și vântul puternic vor favoriza înghețarea apei din atmosferă, iar în anumite zone există posibilitatea formării poleiului. Meteorologii ANM prognozează că vor fi și ninsori în perioada următoare, iarna adevărată ajungând în ţara noastră la finalul lunii ianuarie.
În prima săptămână din februarie vremea se încălzeşte treptat, fiind anunţate valori mai ridicate decât în mod obişnuit. Regimul pluviometric va avea o tendință ușor deficitară la nivelul întregii țări. Cât despre perioada 10-17 februarie, mediile valorilor termice se vor situa tot peste cele specifice pentru această săptămână în toată ţara. De asemenea, cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi ușor deficitare în regiunile sudice și local în cele vestice și centrale, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Citeşte şi Cum afectează inversiunea termică România? Vremea aduce surprize mari, unde va ninge în următoarea perioadă