Datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS) în cursul zilei de joi, 12 septembrie 2024, au scos la iveală diferențele mari dintre salariile oferite în țara noastră. Discrepanțele dintre cele mai mari venituri lunare și cele mai mici sunt foarte mari, creându-se astfel o adevărată prăpastie între angajații din România.
Potrivit datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică (INS) cel mai mare salariu mediu net s-a înregistrat în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, și anume 13.052 lei, în creștere cu 25,2% față de luna precedentă. În schimb, cele mai mici salarii se regăsesc în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte, și anume 3.054 lei, în creștere cu 9,1% față de luna precedentă.
Pe locul doi în topul celor mai mari salarii medii nete din România se află activități de servicii în tehnologia informației și activități de servicii informatice, cu 11.636 lei. Podiumul este completat de transporturile aeriene, cu 11.030 lei net, în creștere cu 18,4% față de luna precedentă.
Locul patru în acest clasament este ocupat de domeniul extracției petrolului brut și a gazelor naturale, cu 10.402 lei net, în creștere cu 8,7% față de luna precedentă. Domeniul general IT este plătit, în medie, cu 10.095 lei net.
La polul opus, cel mai mic salariu mediu net este de 3.054 lei, în domeniul fabricării articolelor de îmbrăcăminte. Acesta este urmat de salariul oferit în domeniul fabricării mobilei, care este de 3.516 lei net. În clasamentul celor mai mici salarii se mai regăsesc și domeniile: prelucrarea lemnului, 3.732 lei net, fabricarea produselor textile, 3.747 lei net și industria alimentară 3.857 lei net.
(VEZI ȘI: Contribuţia la Pilonul II de pensii se majorează. Ce sumă vor da românii în plus)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Conform datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS), în iulie 2024, salariul mediu net a crescut la 5.242 lei, fiind mai mare cu 1,3% faţă de luna precedentă. Totodată, câștigul salarial mediu brut a ajuns în iulie la 8.580 lei, în creştere cu 100 de lei faţă de luna iunie.
În plus, în luna iulie 2024, indicele câştigului salarial real a fost 108,9% faţă de aceeași lună a anului trecut, iar indicele câştigului salarial real a fost 100,7% în iulie faţă de luna iunie.
Faţă de luna octombrie a anului 1990, indicele câştigului salarial real a fost 253,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mare decât cel înregistrat în luna iunie 2024.
În majoritatea activităților din sectorul economic, în luna iulie a acestui an, nivelul câștigului salarial mediu net a crescut. Această majorare a survenit ca urmare a aplicării prevederilor legale, acordării de prime ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.
(NU RATA: Ce impozit trebuie să plătești dacă ai un apartament în chirie. Calculul exact pe care trebuie să-l știe orice proprietar)