Şoferii au ajuns să facă munca poliţiştilor. Codul Rutier 2024 a fost modificat în așa fel încât conducătorii auto să poată sesiza foarte multe abateri pe care participanţii la trafic le comit.
Pe lângă atitudinea agresivă, Big Brother-ul de pe şoselele României te poate "turna" şi pentru alte lucruri.
Sesizările vor putea fi formulate cu privire la oricare dintre încălcările normelor de circulație pe drumurile publice prevăzute la art. 1092 alin. (3) din Codul rutier. Aceste abateri sunt:
limita maximă admisă de viteză pentru categoria de vehicul pe un anumit sector de drum;
interdicția sau restricția de a conduce un vehicul pe o bandă a sensului de deplasare;
semnificația culorii roșii a semaforului;
trecerea la nivel cu calea ferată;
interdicția de a adopta un comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice;
depășirea coloanelor de vehicule oprite la culoarea roșie a semaforului sau la trecerile la nivel cu calea ferată.
Citiţi şi: Misterul locurilor de parcare albastre din București. Apariția peste noapte a dungilor bleu a agitat spiritele în Capitală
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Încă din data de 27 octombrie 2024, orice participant la trafic poate reclama comportamentul agresiv al șoferilor direct prin aplicația Ministerului Administrației și Internelor. Poliția Română explică ce comportamente sunt considerate agresive și care sunt sancțiunile pentru acestea.
„Prevenirea şi combaterea violenţelor în trafic reprezintă un domeniu prioritar de acţiune pentru Poliţia Română, ce presupune concentrarea eforturilor instituţionale, identificarea şi implementarea de noi mecanisme de lucru, astfel încât victima să fie protejată, iar agresorul sau agresorii să fie traşi la răspundere", precizează Poliția Română.
În acest context, aplicația Ministerului Administrației și Internelor, disponibilă la adresa hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere), va permite de acum înainte sesizări directe ale comportamentului agresiv în trafic.
„Comportamentul agresiv în traficul include manevre precum:
deplasarea succesivă de pe o bandă de circulaţie pe alta sau de pe un rând pe altul, alternând din stânga în dreapta, în scopul depăşirii unui şir de vehicule care circulă în acelaşi sens;
întoarcerea vehiculului prin folosirea frânei de ajutor;
pornirea vehiculului de pe loc prin patinarea excesivă, în gol, a roţilor motoare;
circulaţia cu vehiculul la o distanţă foarte redusă faţă de un alt vehicul, înaintea sau în spatele acestuia, cât şi în lateral, ori reducerea bruscă a vitezei de deplasare fără motiv întemeiat, de natură a intimida conducătorul acestuia,” detaliază Poliția Română.
Citiţi şi: Ai voie să calci linia de pe marginea şoselei? Noua regulă din Codul Rutier de care puţini şoferi au habar