Așa cum se anunțase, prima zi a anului 2025 a însemnat stop exporturilor de gaze naturale ruseşti prin conductele care tranzitau Ucraina. Republica Moldova este lovită din plin de efectele opririi, însă criza pe care o aștepta regimul de la Kremlin a fost împiedicată, într-o măsură, de intervenția României.
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat ce formă ia ajutorul oferit de România Republicii Moldova.
„Astăzi este şi prima zi în care gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Rusia a folosit energia ca armă de şantaj timp de decenii, ameninţând mereu cu “închiderea robinetului”. Şi continuă să facă asta. Cei care visează la “gazul ieftin” rusesc să ţină cont că libertatea nu are preţ. Iar fără independenţă energetică nu poate exista nici libertatea, nici securitatea unei ţări”, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Potrivit oficialului, România a răspuns crizei ce îi amenința pe „fraţii de peste Prut”.
Te-ar putea interesa și: Adio gaz rusesc în Uniunea Europeană. Schimbarea care poate declanșa o criză energetică fără precedent pe bătrânul continent
În condițiile în care gazul rusesc a fost oprit pentru centrala de la Cuciurgan, din Transnistria, Republica Moldova are un deficit de aproximativ 600MW de producţie de energie electrică pentru a-şi acoperi consumul, mizând pe aproximativ 300MW producţie locală.
Burduja a declarat că Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100MW în bandă peste Prut. În plus, se poartă discuții şi cu OMV Petrom pentru 100MW de la centrala pe gaz de la Brazi, şi cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200MW.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Cum ajută România? Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100MW în bandă peste Prut. Sunt discuţii şi cu OMV Petrom pentru 100MW de la centrala pe gaz de la Brazi, şi cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200MW. Există şi cantităţi cumpărate de pe piaţa OPCOM de fraţii noştri de peste Prut. În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România către Republica Moldova este de 315 MW prin linia Vulcăneşti-Isaccea (400 kV) şi de 115 MW prin cele 4 linii de 110 kV care trec Prutul”, explică ministrul Energiei.
Sebastian Burduja a punctat că exporturile de energie electrică şi gaze naturale se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condiţiile legii.
Oficialul a subliniat că sprijinul acordat este „numai în limita volumelor disponibile DUPĂ acoperirea nevoilor proprii” ale României.
„Da, consider ca avem o datorie morală sa fim alături de fraţii noştri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil. Mesajul României este clar: fraţii în veci vor fi fraţi. Menirea noastră este de a fi împreună şi împreună cu Europa. Şi aşa va fi. Înainte, împreună!”, încheie ministrul Energiei.
Te-ar putea interesa și: Brigada secretă ucraineană care îi dă coșmaruri lui Vladimir Putin. „Iarna neagră” vânează generalii ruși până la capătul lumii