După ce a câștigat alegerile prezidențiale din SUA, Donald Trump ar putea contribui decisiv la încetarea războiului din Ucraina. În acest context, se pare că Vladimir Putin ar fi dispus la negocieri, însă exclude orice fel de concesii teritoriale majore și va insista ca Ucraina să renunțe la ambiția sa de aderare la NATO.
În timpul campaniei electorale, Donald Trump a promis că va face tot posibilul ca războiul din Ucraina să înceteze. După ce a câștigat un nou mandat de președinte al SUA, este de așteptat ca negocierile cu Vladimir Putin să înceapă cât mai curând.
În acest context, sub condiția anonimatului, cinci actuali și foști oficiali ruși au oferit pentru agenția Reuters mai multe detalii legate de un eventual acord între Rusia și Ucraina. Potrivit acestora, Vladimir Putin este dispus să discute cu Donald Trump un acord de încetare a focului în Ucraina, însă exclude orice fel de concesii teritoriale majore. În plus, liderul de la Kremlin insistă ca Kievul să renunțe la ambițiile de a adera la NATO.
Se pare că ar putea exista negocieri și în privința delimitării exacte a celor patru regiuni din estul și sudul Ucrainei, și anume Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson, în ciuda faptului că Moscova revendică faptul că fac parte integral din Rusia. De asemenea, Vladimir Putin ar putea fi de acord să-și retragă trupele din zonele relativ mici pe care le controlează în regiunile Harkov și Nikolaev, situate în nordul și sudul Ucrainei.
Kremlinul ar mai putea cere însă Ucrainei să-și limiteze dimensiunea forțelor armate și angajamentul de a nu restricționa folosirea limbii ruse în Ucraina.
(CITEȘTE ȘI: Lovitura secretă plănuită de Putin. Aliatul extrem de puternic cu care vrea să dea o replică fatală Occidentului)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
La începutul acestei luni, Vladimir Putin a declarat că orice acord de încetare a focului ar trebui să reflecte „realitățile” de pe teren. Totodată, liderul de la Kremlin a subliniat că o pace solidă este posibilă doar în cazul în care Occidentul și SUA nu vor mai interveni în acest conflict.
„Dacă nu există neutralitate, este greu de imaginat existența unor relații de bună vecinătate între Rusia și Ucraina. De ce? Pentru că aceasta ar însemna că Ucraina va fi folosită constant ca o unealtă în mâinile greșite și în detrimentul intereselor Federației Ruse”, a declarat Vladimir Putin.
Totuși, decizia președintelui Joe Biden de a permite Ucrainei să folosească rachete americane pentru a lovi adânc în teritoriul Rusiei ar putea complica și întârzia orice înțelegere. Mai mult, în aceste condiții Moscova ar putea avea pretenții mult mai dure pentru a pune capăt conflictului.
(NU RATA: Decretul semnat de Vladimir Putin dă fiori omenirii. Declanșarea războiului nuclear pare să fie de neoprit)