Perla turismului lui Nicolae Ceauşescu a ajuns astăzi o ruină. Staţiunea Sângeorz-Băi era locul preferat de români înainte de 1989, hotelurile fiind pline de mii de turişti veniţi din toate colţurile ţării pentru a se bucura de tratamente balneare.
Chiar şi între cele două Războaie Mondiale, mica localitate din nordul României strângea mare parte din pătura bogaţilor care veneau aici pentru aerul curat, apele miraculoase, dar şi pentru hotelurile care aminteau de cele mai mari oraşe europene.
Citeşte şi Perla turismului balnear va renaște. Investiția impresionantă care va reașeza stațiunea de pe Litoral pe harta celor mai dorite obiective turistice din estul Europei
În 1970, Sângeorz-Băi avea unul dintre cele mai mari hoteluri din ţară, aici putându-se caza peste 900 de persoane. Astăzi, Hotelul Hebe a rămas doar o amintire a măreţiei staţiunii. Dacă perla turismului lui Nicolae Ceauşescu era considerat unul dintre cele mai frumoase oraşe de munte din Europa, în 2025 are din ce în ce mai puţine locuri de cazare, iar standardele nu mai amintesc de cele mai scumpe zone de pe continent.
Conform Autorității Naționale pentru Turism, în oraş sunt două hoteluri clasificate la două stele şi alte două vile şi două pensiuni turistice de maximum trei stele, turismul fiind grav afectat de modul în care arată staţiunea. Refacerea turismului balnear este o prioritate pentru autorităţi, modernizarea localităţii fiind extrem de importantă pentru a atrage români dornici de tratamente.
„Direcțiile principale de dezvoltare în plan turistic la nivelul orașului Sângeorz-Băi trebuie să fie conforme cu potențialul natural și cultural al regiunii. O importanță deosebită o prezintă revitalizarea turismului de tip balnear, datorită apelor minerale cu proprietăți curative, în care un accent deosebit trebuie pus, pe lângă dezvoltarea infrastructurii turistice, pe campanii eficiente de promovare”, se arată în strategia Primăriei Sîngeorz Băi.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În anii comunismului, Sângeorz-Băi era cunoscut în toată România, dar şi peste hotare, tratamentele de aici fiind unele cu adevărat miraculoase.
“Între cele două războaie mondiale Sângeorzul cunoştea în perioada sezonului balnear, o afluenţă mare de bogătaşi care veneau aici pentru distracţii decât pentru tratament. Contrastul dintre viaţa de huzur a celor veniţi „la băi” şi mizeria în care trăia populaţia locală era frapant.
A trecut un sfert de veac de când s-a instalat viaţa şi pe aceste meleaguri, datorită transformărilor complexe petrecute sub conducerea înţeleaptă a partidului. Străzile lui au fost asfaltate şi pavate, s-a introdus curentul electric şi parţial canalizarea”, scria jurnalistul Titus Zăgreanu.
În timp ce alte state europene investesc enorm în tratamentele balneare, România le lasă să moară. În 1938, ţara noastră avea de două ori mai multe staţiuni de acest gen, fiind recunoscută la nivel internaţional. Acum, aproape toate staţiunile au ajuns nişte ruine, fiind lăsate în paragina zeci de ani la rând.
„Sunt multe foste stațiuni balneare de interes local abandonate, peste 25, stațiuni micuțe, precum Malnaș Băi și Sugaş Băi. Pentru a le repune pe picioare este nevoie de investiții de peste 150 de milioane de euro”, au declarat oficialii Organizației Patronatelor din Turismul Balnear (OPTBR).
Citeşte şi Relațiile secrete ale lui Nicolae Ceaușescu ies la suprafață după decenii întregi. Ce legături avea cu regimul care a condus Siria decenii întregi