Cum problemele digestive sunt foarte răspândite în țara noastră, mulți români apelează la medicamente antiacide. În ciuda faptului că sunt banale și se iau de cele mai multe ori fără prescripție medicală, ele prezintă riscuri majore de care puțină lume este conștientă. În acest sens, medicii trag un semnal de alarmă și explică la ce riscuri se expun cei care iau astfel de medicamente în mod frecvent.
În momentul în care se confruntă cu probleme medicale aparent banale, foarte mulți români preferă să se trateze fără sfatului unui medic. Printre medicamentele cel mai des utilizate fără prescripție medicală sunt antiacidele. Acestea sunt luate după ureche de un număr foarte mare de români, fiind considerate banale și aparent fără riscuri majore. Totuși, potrivit medicilor, se pare că lucrurile stau cu totul altfel, aceste medicamente putând să aibă efecte dintre cele mai grave.
Medicul primar de chirurgie generală şi oncologică Octav Ginghină susține că banalele medicamente antiacide pot fi factori declanșatori ai unor tipuri de cancer, dacă sunt luate în mod repetat și fără prescripție medicală. În plus, medicul atrage atenția și asupra faptului că dieta occidentală, care a devenit foarte populară și în țara noastră, favorizează apariția acestei boli necruțătoare.
„Să nu uităm că cancerul colo-rectal are o legătură directă cu dieta occidentală. Şi în România, bineînţeles, dieta noastră este din ce în ce mai occidentalizată şi, o dată în plus, avem o creştere mai mare. Cancerul gastric, dau un alt exemplu, din cauza consumului de medicamente antiacide sau chiar de inhibitori de pompă de protoni, medicamente care ar trebui luate doar cu indicaţie medicală, doar indicate de colegii noştri gastroenterologi, care sunt luate, pur şi simplu, la cea mai mică aciditate”, a declarat medicul Octav Ginghină la Medika TV.
(VEZI ȘI: O nouă epidemie amenință Europa! Virusul care bate la porțile bătrânului continent le dă fiori medicilor din România: „Este o boală care te mutilează pe viață”)
De asemenea, medicul Octav Ginghină a explicat că studii efectuate în Europa şi în America de Nord arată că tot mai mulți pacienţi tineri sunt diagnosticați cu boli oncologice. În acest context, toți românii ar trebui să fie mult mai precauți atunci când iau medicamente fără prescripție medicală, dar mai ales tinerii.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Cred că orice medicaţie, mai ales când consumăm o medicaţie în mod cronic, când începem să avem anumite medicamente tot timpul la noi, atunci trebuie să ne punem nişte întrebări.
De ce? Nu e normal ca un om tânăr să aibă medicamente la el. Nu mă refer când pleci undeva departe, dar aşa, în mod uzual, dacă ai nişte medicamente la tine, trebuie să-ţi pui nişte întrebări. Dacă le-ai luat, sigur, cu avizul unui medic sau într-o anumită situaţie, foarte bine, asta este şi ideea.
Dar dacă le consumăm, pur şi simplu, până la urmă... cancerele apar în nişte situaţii cronice. Sunt nişte lucruri care erodează, ca apa pe pietre, un sistem imunitar, un ecosistem de sănătate. Nu se întâmplă lucrurile acestea niciodată de la o zi la alta. Şi atunci, sigur că multe din obiceiuri trebuie analizate”, a adăugat medicul.
(NU RATA: Misterul „bolii X” a fost deslușit. Vestea care face lumină în cazul virusului ce a pus pe jar omenirea)