Potrivit unui nou raport al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor cu privire la infecțiile luate din spitalele europene, România se numără printre țările cu cele mai rezistente bacterii la toate antibioticele disponibile la momentul actual. Aceste date demonstrează clar problemele majore ale sistemului medical românesc, dar și pericolele la care sunt expuși zilnic pacienții.
Sistemul medical din țara noastră se confruntă cu mari probleme, lipsa spitalelor moderne și numărul tot mai mic de specialiști contribuind semnificativ la agravarea situației.
Nu de puține ori în ultimii ani s-a vorbit despre infecțiile pe care pacienții le contractează chiar din spitalele în care sunt internați. Drept dovadă stă și un raport recent al Centrului European pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor cu privire la infecţiile luate din spitalele europene. Potrivit raportului, în ciuda faptului că autoritățile din ţara noastră au transmis date insuficiente, România se numără printre statele cu cele mai rezistente bacterii la toate antibioticele disponibile în prezent.
În plus, raportul arată că cele mai des întâlnite bacterii din spitalele românești sunt E.coli, Stafilococ auriu, Klebsiella sau Pseudomonas. De asemenea, Centrul European pentru Prevenția și Controlul Bolilor susține că ţara noastră nu face suficiente eforturi pentru a combate aceste bacterii.
În ciuda faptului că legea privind achiziţia antibioticelor e mai aspră, cererea este tot mai mare în farmacii. Pe fondul acestei situații, medicii susțin că rezistența apare chiar atunci când antibioticul este administrat incorect sau insuficient.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„S-a ajuns să nu mai poată fi tratată infecția cu antibioticele cunoscute, ar trebui dezvoltate generații noi de antibiotice ceea ce nu se întâmplă", a declarat Andreea Chirtoacă, farmacist.
(CITEȘTE ȘI: Tratamentul inuman la care sunt supuși bolnavii de cancer din România. Cozi uriașe în fața unui spital important din Ploiești)
Chiar dacă datele publicate de INSP sunt într-o ușoară scădere, asta nu înseamnă că sunt mai puțini pacienți infectați în spitalele din țara noastră. Nu mai puțin de 11.148 de cazuri noi de infecții au fost înregistrate în primele trei luni ale acestui an. Comparativ cu anul precedent, numărul a rămas relativ constant, însă mulți specialiști spun că datele nu arată nivelul real de infecții.
„În momentul în care nu ai antibioticele potrivite și ai un germene multirezistent, categoric poți ajunge la un prognostic nefavorbail, complicații importante care să pună viața pacientului în pericol", a explicat Adrian Marinescu, manager "Matei Balș".
Prin intermediul fondurilor din PNRR, 20 de spitale din țara noastră au intrat într-un program de combatere a infecțiilor nosocomiale. În cadrul acestui program, toate aceste spitale vor fi dotate cu aparatură care să reducă riscul transmiterii bacteriilor. Potrivit Ministerul Sănătății, echipamentele ar urma să ajungă la începutul anului viitor.
(VEZI ȘI: Situație disperată într-un spital din România. Pacienții sunt lăsați de izbeliște pe fondul crizei acute de personal)