Revista Neurology a publicat recent un studiu efectuat de cercetătorii de la Mass General Brigham, Harvard TH Chan School of Public Health și Broad Institute MITT, în cadrul căruia a fost analizată legătura dintre carnea roșie și riscul de a dezvolta demență. Potrivit rezultatelor studiului, carnea roșie nu mărește doar riscul de cancer și boli de inimă, ci și pe cel de Alzheimer.
Este cunoscut și demonstrat deja faptul că prin consumul de carne roșie crește semnificativ riscul de a dezvolta diverse forme de cancer sau boli cardiace. Un studiu efectuat de mai mulți cercetători de la Mass General Brigham, Harvard TH Chan School of Public Health și Broad Institute MITT a scos însă la iveală noi detalii legate de efectele consumului acestui tip de carne asupra creierului. Când vorbesc despre carnea roșie, autorii studiului se referă, mai exact, la carnea de vită, vițel, porc, miel, oaie, cal și capră.
Cercetătorii au inclus în acest studiul nu mai puțin de 133.771 de persoane cu vârsta medie de 49 de ani la momentul inițial. Toate persoanele participante la studiu au fost monitorizate timp de 43 de ani. La finalul perioadei de monitorizare, cercetătorii au înregistrat 11.173 de cazuri de demență. De asemenea, autorii au descoperit că persoanele care au consumat zilnic mai multă carne roșie au avut un risc cu 13% mai mare de demență, comparativ cu grupul celor care mâncau foarte puțin.
(NU RATA: Alimentele din România care vor avea prețurile plafonate. Premierul Marcel Ciolacu susține că beneficiul va fi acordat până pe 30 iunie)
În cadrul studiului au fost analizate două tipuri de declin cognitiv, și anume: cel numit „obiectiv”, detectat prin teste standardizate, și cel numit „subiectiv”, adică cel detectat la fiecare persoană. În ambele cazuri, cei care au consumat cantități mai mari de carne roșie au avut cel mai mare risc de a dezvolta demență.
Potrivit cercetătorilor, grăsimile saturate și sarea ar putea contribui inițial la deteriorarea celulelor creierului. Ulterior, pericolul vine din degradarea bacteriană a cărnii, care produce N-oxid de trimetilamină, o substanță ce are ca efect aglomerarea proteinelor amilioide și a proteinelor tau, cauza maladiei Alzheimer.
Indiferent de tipul de carne, experții recomandă consumul părților cu mai puține grăsimi, cum ar fi: carnea de pui fără piele, fileurile de piept de pasăre, de carne de vacă sau porc, În plus, este recomandabilă înlocuirea cărnii roșii cu alte surse de proteine, cum ar fi peștele, vegetalele și mai ales nucile. În concluzie, autorii studiului susțin că o alimentație mai săracă în carne roșie poate reduce cu 20% riscul de demență.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
(VEZI ȘI: Cele mai nesănătoase produse de la Lidl, Carrefour, Profi, Kaufland și Mega Image. Unele dintre ele sunt cumpărate în mod frecvent de către români)