Deficitul de forță de muncă din România este o realitate indubitabilă a ultimilor ani. Românii preferă să lucreze în străinătate, tinerii eminenți pleacă la studii - angajându-se apoi tot în străinătate-, iar companiile care activează în cele mai dinamice industrii apelează la soluții de criză. Una dintre acestea este importul masiv de muncitori asiatici.
Deși salariile în anumite industrii din România se apropie de nivelurile foarte competitive din Europa, românii din Diaspora refuză întoarcerea acasă. În consecință, numărul tinerilor care pleacă în străinătate pentru studii sau muncă este în continuă creștere. Deficitul de personal a fost amplificat de pandemie, apoi de criza economică a ultimilor ani.
Sectoare precum Horeca, reciclare, agricultură și construcții se confruntă cu mari dificultăți în asigurarea personalului necesar derulării eficiente a activității, în pofida unor pachete salariale atractive. În consecință, recrutarea muncitorilor din Asia s-a dovedit o soluție viabilă, în prezent numărul angajaților asiatici activi în România fiind estimat la aproximativ 200.000.
În opinia Melaniei Pop, Business Development Manager la International Work Finder (IWF), nevoia de personal este în creștere, mai ales că tendința plecării tinerilor români din țară va mai continua.
„Deși piața muncii din România s-a dezvoltat, iar salariile sunt competitive, românii nu revin acasă. În schimb, tinerii pleacă tot mai des în afară pentru studii sau muncă , a declarat Pop pentru Termene.ro.
Odată cu creșterea salariului minim de la 1 ianuarie 2025, exigențele salariale ale angajaților cresc, punând o presiune suplimentară pe angajatori. O mare parte dintre aceștia, mai ales din industrii precum HoReCa, agricultură și reciclare, vor prefera muncitorii asiatici pentru a-și acoperi deficitul de personal.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Creșterea salariului minim va genera reacții în lanț, iar pentru companiile care nu pot susține creșterile financiare, personalul din Asia rămâne soluția viabilă,” a adăugat Melania Pop.
În prezent, International Work Finder recrutează muncitori din 10 țări, inclusiv Nepal, Sri Lanka, India și Filipine, colaborând cu agenții locale acreditate pentru a se asigura de respectarea standardelor de recrutare în vigoare.
Pentru acest an, Ministerul Muncii a aprobat un număr de 100.000 de muncitori străini. Însă, firmele de recrutare estimează că necesarul ar fi de până la trei ori mai mare pentru a acoperi cererea survenită în diverse industrii foarte active pe piață.
CITEȘTE ȘI: O criză majoră amenință piața muncii din România. Fenomenul care le dă fiori companiilor din țara noastră ia amploare