Mai multe produse din supermarketuri, piețele și magazine din România prezintă un adevărat pericol alimentar, după cum reiese în urma controalelor ANSVSA. Mai mult de 10 tone de mâncare au fost aruncate, în urma neregulilor descoperite.
Siguranța alimentară este unul dintre cele mai mari priorități ale sănătății publice, iar controalele conduse de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) în perioada sărbătorilor de iarnă au scos la iveală mai multe nereguli în unități comerciale precum piețe, supermarketuri și magazine. Astfel, în perioada 27 noiembrie - 31 decembrie, inspectorii instituției au verificat aproximativ 7.000 de unități și 830 de mijloace de transport în scopul de a preveni riscurile de toxiinfecții alimentare, dar și combaterea comerțului ilegal cu care de porc ce provine din zonele în care a fost depistată pesta porcină africană.
Controalele efectuale în unitățile de vânzare, dar și în pensiuni și cele de procesare a alimentelor a dus la retragere de pe piață a peste 10 tone de produse alimentare, dar și peste 5,8 milioane de ouă de consum. Dintre nereguli se pot enumera depozitarea în condiții improprii, manipularea necorespunzătoare, etichetarea incorectă și lipsa igienei. Amenzile nu au fost deloc blânde, astfel că inspectorii au aplicat sancțiuni în valoare de 9,617 milioane de lei și au emis totodată măsuri pentru remedierea problemelor găsite.
În urma măsurilor corective, rezultatele au avut un impact pozitiv, astfel că în perioada vizată nu au fost semnalate cazuri de toxiinfecții alimentare. Succesul se datorează eforturilor inspectorilor care au lucrat la protejarea sănătății publice, dar și la asigurarea conformității produselor alimentare. Președintele ANSVSA, Alexandru Bociu a subliniat importanța acestor acțiuni care au scopul de a preveni riscurile și menținerea unui nivel ridicat de protecție a consumatorilor.
„Prin activitățile noastre, ne asigurăm că alimentele comercializate în România respectă cerințele stricte de siguranță, contribuind astfel la sănătatea cetățenilor și la încrederea în industria alimentară,” a declarat acesta.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Aparte de responsabilitate pe care autoritățile o poartă, consumatorii joacă la rândul lor un rol important în protejarea propriei sănătăți. Este foarte important ca aceștia să fie în continuare atenți la alimentele pe care le achiziționează, verificând etichetele, termenul de valabilitate, dar și condițiile de depozitare a produselor. Această atitudine poate duce la evitarea unor eventuale riscuri asociate cu consumul de alimente nesigure.
Aceste controale ale ANSVSA subliniază importanța unui sistem bine reglementat și monitorizarea constantă a industriei alimentare în scopul de a preveni pericolele și a garanta că produsele care ajung la consumatori sunt conforme cu standardele. Astfel de acțiuni oferă un exemplu clar al necesității unei colaborări între autorități, operatorii economici și consumatori pentru un comerț alimentar responsabil.
VEZI ȘI... Câinii roboți și dronele au invadat fermele din țara noastră. Tehnologia de ultimă oră se face simțită tot mai mult în agricultura românească