Noul ordin al Casei Naționale de Pensii aduce modificări pentru 4 milioane de români. Noua lege a pensiilor a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024, creând schimbări semnificative în cazul a milioane de pensionari din România. Pe lângă recalcularea pensiilor, care a avut ca efect o creștere medie de 520 de lei, există și o serie de modificări cu privire metodele de calcul, inclusiv pentru românii din diaspora.
În 2024, în jur de 4 milioane de pensii au fost majorate, sumele variind între 1 leu și 12.000 de lei. Schimbările aduse sunt menite să asigure un tratament mai echitabil pentru pensionari, atât pentru cei din țară, cât și pentru cei care au lucrat în străinătate.
O componentă cheie a reformei este Ordinul nr. 1.762 din 13 decembrie 2024, care modifică metodologia de calcul al pensiilor, introducând noi reguli pentru românii cu rezidență într-un alt stat. Ordinul, semnat de Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii Publice, stipulează că cererile de pensie în cazul acestor români trebuie depuse la instituția de asigurări sociale din statul de ședere permanentă.
În egală măsură, reforma include modificări în cazul pensiilor de urmaș. Pentru cetățenii care au primit pensii atât din România, cât și din străinătate, pensia de urmaș va fi calculată în funcție de cuantumul mai avantajos dintre pensia comunitară națională și pensia pro-rata. Prin această metodă se asigură o valoare mai mare pentru urmașii românilor care au contribuit la sisteme de asigurări sociale din mai multe țări.
Ordinul introduce o nouă formulă pentru calculul pensiei comunitare, recurgând la metoda totalizare-proratizare. Această metodologie implică:
– Totalizarea perioadelor de asigurare realizate în mai multe țări, în baza legislațiilor aplicabile.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
– Proratizarea cuantumului pensiei, prin majorarea numărului total de puncte corespunzător pensiei proratizate cu punctele aferente perioadelor de asigurare voluntare, dacă este cazul.
Un exemplu oferit de Comisia Europeană explică astfel modul de aplicare: o persoană care a lucrat 4 ani în Germania și 32 de ani în Portugalia nu ar fi beneficiat de pensie în Germania, țară unde pragul minim este de 5 ani. Însă, datorită noilor reguli, Germania recunoaște anii lucrați în Portugalia și acordă pensia corespunzătoare perioadei de 4 ani.
CITEȘTE ȘI: Decizie majoră anunțată de directorul Casei de Pensii. Creșterea de care se vor bucura pensionarii care își depun dosarele pentru „mica recalculare”
Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu (foto), a detaliat modul în care se aplică aceste reglementări: „Persoanele primesc pensie proporțional cu perioada în care au lucrat în fiecare țară. Practic, se face o totalizare a stagiului de cotizare din țarile unde au lucrat, urmând ca pensia să fie stabilită de fiecare stat în parte”, a declarat oficialul la Pro TV.
Pentru cei 4 milioane de români care trăiesc în Occident, din care un milion în Italia și un milion în Spania, noile reglementări simplifică accesul la drepturile de pensie, asigurând recunoașterea contribuțiilor realizate de cetățenii români în străinătate.
CITEȘTE ȘI: Fără bani de pensii în 2025, dezastrul prognozat de Ilie Bolojan, dacă „ordonanța-trenuleț” nu este aprobată. Șeful Senatului a explicat de ce avem nevoie de pachetul de măsuri economice