Parcul din Bucureşti pus la pământ de noii proprietari pare rupt dintr-o scenă apocaliptică de film. Sute de copaci au fost tăiaţi din ceea ce până acum era o pădure şi o sursă de aer curat pentru locuitorii din zonă.
Este vorba despre Parcul IOR, care acum arată ca după război. Copacii care ofereau un peisaj minunat, dar şi oxigen au fost distruşi, în urma retrocedării terenului către noii proprietari. În ciuda noilor sancţiuni aspre din Codul Silvic, pădurea din această parte a Bucureştiului a fost nimicită fără milă.
Citeşte şi Taxă specială pentru maşini, în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Autorităţile vor să scape de trafic. Cine ar plăti mai mulţi bani?
Situaţie tulburătoare în parcul din Bucureşti unde s-au tăiat peste 120 de copaci în doar câteva zile. Este vorba despre pădurea din Parcul IOR, care a fost distrusă de către noii proprietari. Unul dintre chiriaşii terenului retrocedat susţine că această situaţie nu este una ilegală, aşa cum au declarat mulţi dintre bucureşteni.
Practic, cele 12 hectare nu se încadrează la spaţii verzi, ci la categoria curti-constructii, drept urmare nu trebuie să se ţină cont de Articolul 140 din noul Cod Silvic.
„(1) Distrugerea, degradarea, în orice mod, fără drept, a vegetației forestiere instalate pe spaţiile verzi, conform Legii 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Tentativa se pedepsește.”, se arată în Art. 140 din noul Cod Silvic.
Regulamentul a fost adoptat pe 13 ianuarie 2025 şi prevede sancţiuni mai dure pentru distrugerea spatiilor verzi din interiorul oraşelor.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Poliţiştii de la Locală nu au primit sesizări sau informaţii conform căreia tăierea copacilor din zonă ar fi una ilegală, motiv pentru care nu au cum să intervină la faţa locului.
„Nu am primit o informare dacă reprezintă contravenție sau infracțiune. Deci în momentul în care dumneavoastră aveți un răspuns oficial că tăierile pe acest teren reprezintă infracțiune… în momentul când reprezintă infracțiune, va aplica Poliția Națională, Jandarmeria, inspectorii silvici. Noi nu mai avem treabă.”, a spus un polițist local, conform Buletin de Bucureşti.
Actul normativ prevede şi amenzi cuprinse între 50 de lei și 100 de lei pentru persoanele fizice care taie arbori fără aviz. Aceste sancţiuni se reduc la jumătate dacă sunt achitate în termen de 15 zile, aşadar tăierea unui arbore putea costa doar 25 lei/ copac.
Alte prevederi importante incluse în noua lege sunt:
protejarea arborilor remarcabili
confiscarea vehiculelor folosite pentru furtul de lemn, de la 10 mc la 5 mc
supravegherea video a drumurilor forestiere
înfiinţarea Registrului Forestier Naţional
înfiinţarea Consiliului Naţional de Silvicultură
introducerea de noi infracţiuni silvice: falsificarea datelor informatice de natură silvică şi falsul în declaraţiile informatice.
Citeşte şi Mall-ul din București cu cele mai mici prețuri posibile la haine. Paradisul outlet-urilor aduce reduceri la aproape toate produsele, în ianuarie 2025