România traversează o perioadă extrem de dificilă din punct de vedere economic. În încercarea de a echilibra deficitul bugetar uriaș, Guvernul a adoptat mai multe măsuri fiscale care au intrat în vigoare încă din prima zi a noului an. Totuși, în ciuda previziunilor optimiste ale politicienilor, specialiștii din domeniul economic nu sunt deloc de acord cu aceștia.
Problemele economice ale României se resimt tot mai puternic în toate domeniile de activitate. În plus, deficitul bugetar uriaș a creat deja mari îngrijorări, astfel că guvernanți au aprobat mai multe măsuri fiscale la începutul acestui an. Cu toate că situația economică a țării nu este deloc bună, politicienii din țara noastră au dat nenumărate asigurări că lucrurile vor reveni la normal după introducerea „ordonanței trenuleț”, care a produs deja multă nemulțumire în rândul populației.
Recent, un reputat profesor universitar de la Academia de Studii Economice București a făcut o analiză detaliată a situației economice din țara noastră, care nu mai este oferă un regim fiscal atractiv pentru investitori.
Previziunile optimiste ale politicienilor sunt însă contrazise de specialiștii din domeniul economic, care nu cred într-o redresare rapidă a țării. În acest context, Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice București, a explicat recent, pe baza unor calcule detaliate, de ce România nu mai are un paradis fiscal în peisajul european. Mai mult, economistul a subliniat că măsurile aprobate de Guvern nu fac altceva decât să pună bețe în roate mediului de afaceri din țara noastră.
„România nu (mai) este un paradis fiscal! Politrucii care fac politici publice și programe de guvernare în România de ceva vreme se laudă că folosesc metode științifice și că sunt independenți politic atunci când propun tot felul de aberații și de țopăieli fiscale ”salvatoare”.
Întreaga listă de propuneri de redresare a deficitului bugetar este bazată pe o afirmație COMPLET FALSĂ: în România, taxele aplicate mediului de afaceri sunt mici prin comparație cu țările din regiune, din UE și din OCDE.
Plecând de la această informație complet falsă (o să arăt și mai mult în această postare de ce), fără a fi verificată științific, s-a construit un program de guvernare complet ostil mediului de afaceri (din nou), care adaugă noi și noi biruri.”, a scris economistul Cristian Păun pe Facebook.
(CITEȘTE ȘI: Guvernul, alba-neagra cu cheltuielile românilor. Se decide soarta scumpirilor, promisiunea făcută de ministrul Finanțelor)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Pentru a avea o imagine clară asupra situației, economistul a făcut o comparație între impozitul pe profit și contribuțiile salariale din România și cele din alte țări europene. În concluzie, potrivi acestuia, mutarea taxelor de la muncă la capital nu schimbă situația. Pe de altă parte, politica fiscală actuală din România riscă să descurajeze dezvoltarea de industrii locale.
„În concluzie:
- România nu mai are regimul fiscal cel mai favorabil din regiune, este la mijlocul clasamentului din Europa Centrală și de Est.
- România are astăzi un regim fiscal care descurajează localizarea investițiilor care au valoare adăugată mare în țara noastră, ele vor prefera țările din imediata vecinătate. Această concluzie este una complicată, dacă avem în vedere faptul că dorim să prelucrăm cât mai mult din gazele de la Marea Neagră, nu să regăsim aceste gaze în petrochimia din Ungaria, Bulgaria sau Serbia și, apoi, în importurile noastre.
- Este clar acum de ce exportăm grâu și importăm aluat. Aluatul are o valoare adăugată mult mai mare decât grâul brut;
- Mutarea dintr-o parte în alta a contribuțiilor sau a fiscalității (apropos de discuția impozitare ”muncă” vs. ”capital”) este inutilă, nu ne poziționează mai bine în clasamentul regional, este o temă falsă de discuție;
- Mutarea impozitării pe veniturile salariale mai mari nu este nici ea o soluție. Scutirile de impozit care se practică în țările din UE care au impozit progresiv nu reduc costul cu munca pentru companii, diferența de impozit pe care nu îl virează compania (scutirile) se duce la angajatul care are în întreținere membri de familie”, a explicat profesorul de la ASE.
(NU RATA: Fără bani de pensii în 2025, dezastrul prognozat de Ilie Bolojan, dacă „ordonanța-trenuleț” nu este aprobată. Șeful Senatului a explicat de ce avem nevoie de pachetul de măsuri economice)