Situată în Munții Apuseni, la o altitudine de 950 de metri, Arieșeni este una dintre cele mai spectaculoase stațiuni din țara noastră. În timpul sezonului rece, turiștii vin aici în număr foarte mare, pârtiile de schi fiind printre atracțiile principale ale acestei zone. Totuși, frumusețile locului sunt apreciate și pe timpul verii, atunci când vizitatorii se pot bucura de priveliștea de basm, dar și de peșterile renumite ce se regăsesc aici.
Localitatea Arieșeni, situată la granița dintre județele Alba și Bihor, a fost atestată documentar în anul 1909, sub denumirea de Lăpuș. Atunci, satul făcea parte din comuna Râul Mare, cunoscută astăzi sub numele de Albac. Migrația populației din zonele joase către regiuni montane, unde erau disponibile pășuni pentru creșterea animalelor, a influențat major dezvoltarea acestei localități.
În perioada 1909-1924, Arieșeni, Gârda de Sus și Scărișoara formau o singură comună denumită Scărișoara. De-a lungul anilor populația a crescut tot mai mult, astfel că Arieșeniul s-a separat ca unitate administrativă distinctă, devenind comună și incluzând alte 18 sate din jur. Pe fondul dezvoltării și modernizării turistice, comuna a devenit tot mai cunoscută. În plus, inaugurarea primei pârtii de schi în anul 2003 a contribuit enorm la creșterea popularității stațiunii.
La Arieșeni se poate ajunge fie cu mașina personală prin DN75, fie cu ajutorul curselor regulate de autobuz din orașele mari precum Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea și Deva, care ajung în localități din apropierea stațiunii, cum ar fi Câmpeni sau Nucet. De asemenea, se poate ajunge și cu trenul, cea mai apropiată stație fiind cea din Câmpeni sau Ștei, de unde se poate lua un autobuz sau un microbuz până în stațiune.
(CITEȘTE ȘI: Festivalul din România care a atras mii de turiști străini în perioada sărbătorilor. Tinerii din 4 județe s-au reunit pentru momentele artistice devenite virale)
Turiștii care ajung în timpul sezonului rece în Arieșeni se vor putea bucura de trei pârtii de schi, cu o lungime totală de 3 kilometri. Mai exact, împătimiții sporturilor de iarnă au la dispoziție Pârtiile Vârtop I, Vârtop II în județul Alba și Vârtop-Nucet (Piatra Grăitoare) în județul Bihor.
În afara pârtiilor de schi care atrag iubitorii sporturilor de iarnă ca un magnet, cei care aleg să vină vara la Arieșeni au de vizitat nenumărate obiective turistice impresionante. Printre acestea se numără:
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Cetățile Ponorului - sunt considerate cel mai spectaculos fenomen carstic din țară și unul dintre cele mai importante obiective turistice din zona Padișului;
Ghețarul Scărișoara - cel mai mare ghețar subteran din România. Gheața de aici are peste 3.000 de ani, iar peisajul din peșteră este fabulos;
Peștera Urșilor - este faimoasă pentru formațiunile ei deosebite și pentru fosilele de urși descoperite aici;
Ghețarul Vârtop (Casa de Piatră) - aici s-a descoperit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România;
Peștera Focul Viu - lumina care pătrunde printr-o deschizătură în tavan face ca formațiunile de gheață să strălucească, de parcă ar fi în flăcări;
Peștera Huda lui Papară - este o peșteră imensă, cu formațiuni spectaculoase și povești fascinante;
Izbucul Tăuzului - apa țâșnește spectaculos din adâncuri, iar priveliștea e de poveste;
Groapa Ruginoasă - este o groapă uriașă care s-a format prin eroziunea muntelui.
(NU RATA: Cabana din Rai unde e bine să ajungi măcar o dată-n viață. Banii adunați în Italia au fost investiți de o familie de români într-o locație de acasă)