Bulgaria este una dintre destinațiile de vacanță preferate de români. Cum mulți dintre compatrioți aleg să meargă în țara vecină cu mașina, ei vor avea parte de o surpriză neplăcută începând de anul viitor. Ministrul interimar al Afacerilor Interne din Bulgaria, Atanas Ilkov, a anunțat recent că sute de radare vor fi montate pe șoselele din toată țara. Decizia a fost luată în contextul creșterii numărului de accidente provocate din cauza vitezei excesive.
În fiecare ani, zeci de mii de români merg să-și petreacă vacanța în Bulgaria, sau o tranzitează în drum spre alte destinații turistice precum Turcia sau Grecia. Cu toții știm că șoselele din țara vecină sunt înțesate de radare, amenzile aplicate de poliția bulgară fiind uneori usturătoare. În ciuda acestui fapt, șoferii vor avea de înfruntat, de anul viitor, un număr mult mai mare de astfel de dispozitive pentru măsurare a vitezei.
Recent, ministrului interimar al Afacerilor Interne din Bulgaria, Atanas Ilkov, a anunțat că anul viitor, aproximativ 600 de radare vor fi operaționale în întreaga țară. De asemenea, acesta a explicat că 300 dintre radare vor fi integrate în sistemul de taxare, în timp ce 293 vor fi un amestec de unități mobile și staționare, distribuite în toate districtele. Un număr mai mare de radare va fi montat în regiunile cu rate mai ridicate de accidente și decese, cum ar fi Plovdiv.
(CITEȘTE ȘI: O nouă taxă pentru șoferii din București. Autoritățile le-au pus gând rău conducătorilor auto care nu dețin loc de parcare)
Cu ocazia Zilei mondiale de comemorare a victimelor traficului rutier, ministrul bulgar a subliniat că, până la sfârșitul lunii octombrie a acestui an, 376 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere. În afara măsurilor anunțate de Ilkov, consilierul acestuia, Alexey Kesyakov, a dezvăluit că sunt pregătite și alte propuneri de modificare a legislației rutiere din Bulgaria. Un proiect de lege a fost înaintat Consiliului de Miniștri și va fi prezentat în curând Adunării Naționale.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Alexey Kesyakov a dat drept exemplu, pentru tinerii șoferi, legislația din Franța, unde cei care au împlinit vârsta de 17 ani pot începe să conducă sub supravegherea părinților, după ce au absolvit cursurile teoretice și practice. Consilierul bulgar a sugerat că astfel de măsuri ar putea contribui la reducerea accidentelor rutiere cauzate de lipsa de experiență și în țara sa. De asemenea, în opinia sa, viteza este una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere de pe șoselele din Bulgaria, comparând-o chiar cu un drog.
(NU RATA: Vârsta pentru permisul auto, schimbată! De la câţi ani ar trebui bărbaţii să conducă, de fapt?)