Finanțarea europeană prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă un subiect de actualitate și mare interes, după ce Comisia Europeană a anunțat că va suspenda o parte importantă din fonduri. În ciuda faptului că la nivel european au fost alocate 26,8 miliarde de euro către state precum Cehia, Germania, Italia, Portugalia și România, țara noastră a primit doar 37,05 milioane de euro pentru cea de-a doua cerere de plată.
Suma a fost redusă din cauza neîndeplinirii a o parte din jaloanele prevăzute în PNRR. Astfel, România a depus cea de-a doua cerere în data de 15 decembrie 2022, cerere care acoperea plata pentru 51 de jaloane. Evaluarea efectuată de către Comisia Europeană în luna septembrie a anului 2023 a fost una pozitivă pentru majoritatea dintre acestea, mai puțin două jaloane - 129 și 133, care au fost problematice.
Jalonul 129 prevede investiții în capacități de electrolizoare noi de cel puțin 100 MW, în timp ce Jalonul 133 face referire la investiții în cogenerare de înaltă eficiență pe gaz și sisteme de încălzire centralizată. Așadar, Comisia Europeană a considerat că România nu a îndeplinit în totalitate obiectivele, lucru ce a dus la suspendarea unei sume de 53,4 milioane de euro. Ulterior au fost furnizate informații suplimentare, precum și progrese realizate.
Aceste demersuri au reușit să deblocheze pentru România fonduri în valoare de 42,59 milioane de euro dintre care 17,78 de milioane au fost acordate pentru îndeplinirea completă a Jalonului 133, iar restul de 24,8 milioane de euro au fost alocate progreselor în cadrul Jalonului 129. Acesta din urmă nu este însă pe deplin realizat, ceea ce a determinat Comisia Europeană să reducă suma totală cu 10,77 milioane de euro pentru România.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Această măsură reprezintă o lovitură pentru planurile României de redresare economică. Până în prezent, suma totală obținută de țara noastră a fost de 9,4 miliarde de euro din cele 28,53 miliarde alocate prin PNRR. Această sumă reflectă întârzieri și mari dificultăți în implementarea proiectelor asumate în trecut. Suspendarea plăților pune încă o presiune economică pe Guvernul României pentru a-și îndeplini angajamentele în fața UE, dar și pentru a evita viitoare sancțiuni financiare.
VEZI ȘI... Bănuțul auriu românesc, noua țintă a colecționarilor. Moneda a fost prezentată recent de BNR, detaliul ce o face specială