Sute de mii de români sunt plecați în Germania, la muncă. Mulți dintre ei primeau ajutor din partea statului, bani care le erau de mare. Din ianuarie 2025, își vor lua „adio” de la sprijin. Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale a dat recent vestea, argumentând alegerea prin nevoia de a scădea cheltuielile bugetare.
Prestațiile sociale acordate celor care cer azil vor scădea cu aproximativ 4%. De exemplu, adulții singuri, care locuiesc în spații individuale, nu vor mai încasa 460 de euro, ci 441 de euro pe lună. Cuplurile care trăiesc în spații colective vor primi 397 de euro, în loc de 413 euro. Adulții care au sub 25 de ani și nu sunt căsătoriți vor primi 354 de euro, în loc de 353 de euro. Iată și alte categorii care vor fi afectate:
tinerii cu vârste între 14 și 17 ani vor primi 391 de euro, în loc de 408 euro;
copiii care au între 6 şi 13 ani vor primi 327 de euro, în loc de 341 de euro;
copiii sub şase ani: 299 de euro, în loc de 312 euro.
Nu va fi modificată și structura prestațiilor. Se presupune că banii le vor ajunge cetățenilor stabiliți în Germania pentru: mâncare, îmbrăcăminte, cazarea, încălzirea şi bunurile de uz casnic şi nevoi personale.
CITEȘTE ȘI: Salariul uluitor pentru acest post din Germania! Se caută români pentru angajare, n-ai nevoie nici de studii, nici să cunoști limba
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Cei cazați în centre de primire își pierd și fondurile suplimentare pentru locuință și încălzire. Măsura se va aplica doar pentru cei din centre de azil, nu și pentru cei care sunt cetățeni germani sau asistați sociali. Ei au parte de un regim special.
În apărarea lor, autoritățile au venit cu diverse motive, cum ar fi că a scăzut inflația, că nu sunt bani la buget, că este nevoie de reduceri. Din anul 2025, Guvernul estimează că va economisi astfel miliarde de euro. Măsura vine și în contextul în care țara se confruntă cu un mare deficit bugetar.
Datele Institutului german de statistică de la sfârșitului anului 2022 arătau că erau mai bine de 900.000 de români în Germania, de două ori mai mult față de 2015. Dintre ei, aproximativ 500.000 au între 20 și 45 de ani. Orașele în care se găsesc cei mai mulți conaționali sunt: Munchen, Nurnberg, Freiburg, Stuttgart și Koln.
CITEȘTE ȘI: Adio, card de sănătate! Se renunţă la varianta actuală a acestuia, în Germania. Cu ce va fi înlocuit