Cu siguranță, pâinea este cel mai consumat aliment din România. Rare sunt momentele în care să întâlnești un cetățean care a renunțat la produs, de dragul sănătății sau dietei. Pe timpuri, o luai de la fabrică sau o făceai chiar în casă, dar acum o găsești la supermarket și la magazin. Ce conține? Este o surpriză! ANPC vrea să ia măsuri drastice pentru a readuce bucata de pâine la un prag decent, în care să poată fi consumată fără să cauzeze probleme de sănătate.
Conform datelor transmise recent de către ANPC, produsele de panificație ar urma să aibă noi etichete pe care să fie trecute toate datele. Producătorii nu vor mai avea varianta prin care să specifice doar valoarea nutrițională. Prin lege, ar urma să fie obligați să treacă și lista de aditivi care au fost folosiți. A avut deja loc o întâlnire, în acest sens, între asociaţiilor operatorilor economici din industria de panificaţie, ROMPAN şi ANAMOB.
„Discuţiile s-au axat pe consilierea operatorilor economici din acest sector şi pe clarificarea modului de respectare a prevederilor legale aplicabile, în special Regulamentele UE nr. 1169/2011 şi nr. 1129/2011, referitoare la produsele de panificaţie şi patiserie comercializate", transmite ANPC.
CITEȘTE ȘI: Străinii au cumpărat „Pâinea Boierească” de la români. Cine sunt noii proprietari ai fabricii care produce cunoscutul brand
La întâlnirea menționată anterior, s-a discutat despre eticheta corectă de care trebuie să aibă parte pâinea. Clientul are dreptul de a vedea, cu exactitate, ce conține produsul. Sunt o mulțime de alimente de acest tip care conțin E-uri și alte substanțe care afectează, în timp, organismul. ANPC nu dorește să mai tolereze un astfel de comportament.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Respectarea legislaţiei este esenţială nu doar pentru protecţia consumatorilor, ci şi pentru consolidarea încrederii în industria alimentară din România. Vom continua să oferim suport şi consiliere operatorilor economici, dar şi să monitorizăm atent respectarea normelor în vigoare", a declarat Sebastian Hotca, conducător interimar al instituției.
Inclusiv Uniunea Europeană a stabilit un set clar de elemente pe care pâinea din comerț trebuie să le aibă pe etichetă:
denumirea alimentului;
lista ingredientelor;
alergenii;
data de producție și valabilitate;
țara de origine;
cantitatea netă;
condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare;
nivelul alcoolului pentru băuturi (dacă este mai mare de 1,2 %);
declarația nutrițională.
CITEȘTE ȘI: „Pâinea fără grabă”, regina produselor de panificație. Cât costă produsul care i-a înnebunit pe bogații din întreaga lume