Președintele ales Donald Trump și-a făcut un titlu de glorie, încă din campania electorală, că va încheia războiul din Ucraina în 24 de ore. Trump a admis, în final, că este un termen nerealist, și planifică o mutare despre care speră că îl va lua prin surprindere pe Vladimir Putin.
Războiul Moscovei trece de 1.060 de zile, transformându-se într-un conflict înghețat. În prezent, echipa lui Trump pregătește mutarea care îl va năuci pe Putin.
Președintele proaspăt învestit la Casa Albă are în vedere înăsprirea sancțiunilor americane împotriva Kremlinului până la un nivel de nesuportat, relatează presa internațională. „Atunci Rusia va veni singură la masa negocerilor", a declarat Scott Beseernt, viitorul șef al Departamentului Trezoreriei SUA.
Recent inaugurat președinte, Donald Trump pregătește terenul în vederea unui viitor acord între Rusia și Ucraina. Măsura cheie vizează sancțiuni și mai stricte decât până acum, menite să-l convingă pe președintele rus să negocieze, notează MSN.
Donald Trump își va începe oficial al doilea mandat pe 20 ianuarie 2025. Instrumentele principale de a-l convinge pe Vladimir Putin să vină la masa negocierilor vor fi sancțiunile. Mai precis, strategia președintelui american țintește înăsprirea sancțiunilor secundare împotriva celor care continuă să cumpere petrol rusesc.
CITEȘTE ȘI: Donald Trump a anunțat soluția pentru războiul din Ucraina. Ce prevede planul său în patru puncte, care promite rezolvarea rapidă a conflictului armat
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit Bloomberg, SUA ar putea accelera inspecțiile navelor care transportă petrol rusesc prin strâmtorile daneze sau turcești. Publicația apreciază că pot exista anumite concesii privind sancțiunile, dacă Rusia decide să se angajeze cu adevărat în negocieri.
În ultimele zile ale administrației Biden, SUA strâng vizibil lațul asupra lui Putin. Astfel, Trezoreria americană și Departamentul de Stat au impus noi sancțiuni, dar în egală măsură acestea lovesc și alte două mari puteri, China și India. Giganții din Asia sunt destinații ale exporturilor prin flota ”fantomă” a Moscovei. Astfel, visteria Rusiei va fi afectată în mod direct, mașina sa de război putând fi slăbită serios, observă agenția de presă.
Sancțiunile impuse de Statele Unite țintesc și cele mai mari două companii energetice ale Rusiei, Surgutneftegas și Gazprom Net, dar în special vasta flotă de peste 160 de tancuri petroliere a Moscovei.
Consilierii lui Trump lucrează deja la o strategie complexă de sancțiuni pentru exporturile de petrol ale Rusiei, țintind facilitarea unui acord diplomatic între Rusia și Ucraina.
Scott Bessent, nominalizat de președinte pe 16 ianuarie, în Senat, ca viitor șef al Departamentului de Trezorerie al Statelor Unite, și-a exprimat disponibilitatea de a înăspri sancțiunil împotriva giganților petrolieri ruși, dacă acestea fac parte din strategia președintelui.
CITEȘTE ȘI: SUA, „OUT” din NATO! Donald Trump ia în calcul ieșirea celui mai puternic membru al Alianței, scenariul negru prezentat de viitorul președinte