Marile lanțuri comerciale oferă o gamă diversă de produse de post, care aparent par sănătoase. Însă o simplă vizită la raft și o punere sub lupă a câtorva dintre produsele preferate de români în perioada postului poate îngrijora. Iată sfaturile specialiștilor pentru a nu te păcăli cumpărând produse nu doar nesigure calitativ, ci și destul de scumpe.
Postul Crăciunului propune aparent o nutriție mai sănătoasă, iar ofertele din magazine sunt multe și diverse, pentru toate gusturile. Piața abundă în diferite propuneri pentru a ține postul.
Însă, pentru a te asigura că iei deciziii bune, trebuie să te informezi chiar la raft, cu o lectură atentă a etichetei produsului dorit. Te va ajuta o analiză sumară a unora dintre cele mai populare alimente vegetale disponibile în magazinele autohtone, realizată de G4Food. Iată cum se prezintă câteva dintre produsele de post preferate de români.
Un magazin din rețeaua retailerului Profi din județul Prahova, spre exemplu, oferă mai multe opțiuni de post. Printre acestea se numără pasta vegetală tartinabilă cu ciuperci de la Mandy. Ingredientele de pe etichetă includ:
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Apă, ulei vegetal de floarea-soarelui, ciuperci (8%), proteină de soia;
Aditivi (caragenan, gumă guar și polifosfați) pentru textură;
Conservanți și antioxidanți, precum acidul citric și acidul ascorbic.
Deși este o opțiune rapidă și relativ ieftină pentru o gustare vegetală, pasta conține mulți aditivi.
Amatorilor de dulce, nu puțini în perioada postului, retailerul francez Auchan le propune o gamă diversă de fursecuri și biscuiți:
Fursecurile limbi de pisică includ: făină de grâu, zahăr, uleiuri vegetale (palmier, floarea-soarelui, cocos) și emulsifianți. Este adevărat că nu conțin ingrediente animale directe. Totuși, pot avea urme de lapte sau ouă din procesul de fabricație.
Biscuiții margarete Be Sweet. Sunt umpluți cu piure de mere și aromă de caise, folosesc ingrediente precum făină de grâu, uleiuri vegetale și coloranți alimentari naturali. În plus, pot conține urme de lapte și soia, o problemă pentru veganii convinși.
În rețeaua Shop&Go, unele produse vegetale par sigure și au un gust atrăgător. Însă mare atenție la etichete. Trebuie studiate bine, căci acestea pot menționa posibile urme de ingrediente animale. Produsele studiate de sursa menționată sunt:
Napolitanele Joe cu lămâie conțin uleiuri vegetale și arome, dar pot include urme de lapte.
Nuga cu merișor și migdale de la Mega conține zahăr, migdale (minim 11%), merișoare (minim 9%), miere și uleiuri vegetale nehidrogenate.
În concluzie, chiar dacă produsele de post din comerț reprezintă alternative practice, ele nu sunt sigure din punct de vedere al calității ingredientelor. Majoritatea acestora conțin aditivi, stabilizatori sau urme de ingrediente animale.
CITEȘTE ȘI: Au fost demascate capcanele din marile supermarketuri. Recomandările specialiștilor pentru a evita produsele false vândute în Postul Crăciunului
Iată câteva recomandări practice oferite de specialiști pentru a contracara efectele nefaste ale alimentelor de post din marile magazine.
În primul rând, nutriționiștiii recomandă preparatele gătite acasă, în care poți controla lista de ingrediente, dar și sursele legumelor și fructelor. Optează deci pentru alimente cât mai naturale, precum legumele, fructele și preparatele gătite acasă, atunci când este posibil.
Dacă timpul nu îți permite acest lucru, citirea atentă a etichetei rămâne cea mai sigură metodă pentru opțiuni alimentare sigure în post. Așadar, verifică întotdeauna etichetele produselor pentru a evita ingredientele nedorite, menționate anterior.
CITEȘTE ȘI: Postul Crăciunului a ajuns un lux în anul 2024. Atât vor plăti creștinii pentru alimentele permise în post, începând cu data de 15 noiembrie 2024