Ordonanța-trenuleț pregătită de Guvern bagă spaima în români. Noile modificări fiscale vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025, spre teama tuturor celor care depind de ele.
Printre schimbările majore pregătite de autorităţi este şi cea legată de e-Factura. Practic, odată cu noul an identificarea prin CNP devine opţională, însă fiecare factură va avea un cod format din 13 cifre de zero în locul codului de identificare fiscală a beneficiarului – persoană fizică, dacă acesta nu comunică niciun cod.
Citeşte şi Haosul economic spre care se îndreaptă România. Economiștii scot la iveală prăpastia care ar putea să apară din cauza conflictelor interne
Un alt detaliu din ordonanța-trenuleț care bagă spaima în români este restrângerea operațiunilor pentru care este obligatorie utilizarea sistemului național e-Factura numai la operațiunile cu locul livrării/prestării din punct de vedere al TVA în România.
Astfel, se elimină “excepția de la obligația utilizării sistemului național RO e–Factura pentru facturile simplificate (altele decât bonurile fiscale) și se introduce obligația referitoare la înscrierea în facturile emise pentru operațiunile realizate în baza unor contracte de achiziții publice/sectoriale a codurilor CPV corespunzătoare din nomenclatorul de referinţă în domeniul achiziţiilor publice”.
Practic, pentru că toate facturile emise în relaţia business-to-consumer (cele emise de societăți comerciale persoanelor fizice) vor fi raportate în sistem de la 1 ianuarie 2025, se abrogă prevederile referitoare la utilizarea sistemului RO e-Factura pentru facturile emise pentru vouchere de vacanţă titularilor acestora.
De asemenea, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 69/2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 582 din 21 iunie 2024, facturile simplificate vor avea obligatoriu şi codul de înregistrare în scopuri de TVA sau codul de identificare fiscală al beneficiarului, în cazul în care acesta este o persoană impozabilă ori o persoană juridică neimpozabilă.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Ordonanța-trenuleț aduce schimbări şi cu privire la e-TVA. Astfel, se propune amânarea obligației persoanelor impozabile de transmitere a rezultatului verificărilor realizate asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, deci şi a sancțiunii pentru neîndeplinirea acestei obligații, de la 1 ianuarie 2025 la 1 iulie 2025.
TVA colectate prin autofacturare se va clarifica în cazul obiectivelor de investiții din cadrul “unor programe de interes public sau social, finanțate din fonduri publice, care sunt predate gratuit beneficiarilor, în sensul că persoanele impozabile care implementează astfel de programe și au dedus TVA pentru achiziții, trebuie să emită o autofactură (CNI)”.
“Obligația persoanelor impozabile de a transmite rezultatul verificărilor asupra diferențelor comunicate prin „Notificarea de conformare RO e-TVA” de către ANAF, precum și sancțiunile aferente neîndeplinirii acestei obligații, sunt reglementate de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 70/2024”.
Este important de precizat că această obligaţie de a transmite răspunsul la notificare va fi valabilă de la 1 ianuarie 2025, respectiv 1 august 2025 pentru persoanele impozabile care aplică sistemul TVA la încasare.
Citeşte şi Țările care au cucerit România cu investiții masive. Cine sunt cei trei jucători importanți care și-au deschis afaceri pe teritoriul țării noastre