Anul 2025 a început cu un nou ordin oficial pentru Armata Română. În jur de 15.000 de soldați au fost deja anunțați că vor participa la mai multe operațiuni programate pentru viitoarea perioadă.
Prima parte a acestui an aduce acțiuni importante pentru Armata Română, pentru care va fi nevoie de mobilizarea unui număr mare de cadre. Instituția a făcut primele precizări despre operațiunile DACIA 25 si DACIAN SPRING 25, la care vor participa aproape 15000 de militari români și ai aliaților.
Te-ar putea interesa și: Se mărește armata României. Ministrul Apărării cere o creștere spectaculoasă a efectivelor „Vrem să ajungem la 100.000 de persoane”
Potrivit reprezentanților din cadrul Armatei, DACIA 25 este principalul eveniment de instruire operativă și tactică. Obiectivul operațiunii este integrarea forțelor naționale cu cele aliate. Va fi un exercițiu complex, ce va îmbina exerciții multinaționale organizate de Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE) și de Comandamentul Forțelor Armate ale SUA în Europa (USEUCOM).
Primul exercițiu din cadrul operațiunii este programat pentru februarie 2025. Numit STEADFAST DART 25, acesta se va concentra pe alertarea și dislocarea forțelor pe timp de pace.
Între aprilie și mai va avea loc SEA SHIELD 25, dedicat operațiilor navale strategice. Vor urma VALIANT STRIKE 25, dedicat operațiunilor speciale, și SABER GUARDIAN 25, programat pentru iunie, în colaborare cu USEUCOM.
Divizia Multinationala Sud-Est a Ministerului Apărării Naționale organizează în perioada următoare exercițiul DACIAN SPRING 25 (DASP 25). Programat să se desfășoare în perioada 5-26 mai, va aduce o premieră, prin dislocarea pe teritoriul României a unei structuri multinaționale de nivel brigadă din partea Franței, compusă din aproximativ 4.000 de militari francezi echipați cu mijloace de luptă.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Acest tip de exercitii militare integrate organizate și găzduite de Armata Română joacă un rol important în eforturile de consolidare a cooperării în cadrul NATO și pentru întărirea parteneriatului strategic româno-american.
Prin desfășurarea operațiunilor, se dorește creșterea capacității de apărare și descurajare, îmbunătățirea coordonării și a timpilor de reacție, fortificarea interoperabilității și mobilității militare.
Te-ar putea interesa și: La vremuri noi, arme vechi. Am cumpărat sisteme Patriot și HIMARS de miliarde de dolari, dar Armata se bazează încă pe veteranele rachete sovietice