Orașul Săveni din județul Botoșani a renăscut în ultimii ani cu ajutorul fondurilor europene, devenind un adevărat exemplu în Uniunea Europeană în ceea ce privește eficiența energiei verzi. Investițiile au avut însă un impact major și asupra traiului locuitorilor, care acum se bucură de facturi semnificativ mai mici. Toate acestea fac din Săveni un reper de gestionare eficientă a banilor europeni.
După Revoluția din 1989, micul oraș Săveni, din județul Botoșani, a cunoscut o decădere abruptă, sărăcia și lipsa perspectivelor retransformându-l într-o fantomă a ceea ce fusese în trecut.
În ultimii 10-15 ani însă, localitatea a cunoscut o transformare uluitoare, devenind acum un oraș verde, axat pe protecția mediului și energiei verzi. Astfel, Săveniul a devenit primul oraș din România care tinde să devină independent energetic, considerat exemplu de bune practici la nivel UE.
Procesul de reconstrucție și modernizare al orașului Săveni a început în anul 2021. A fost reamenajată zona pietonală a orașului, străzile au fost asfaltate, iar agenții economici au fost încurajați să-și comercializeze produsele în zonă. Mai mult, clădirea unui vechi han a fost readusă la viață, găzduind acum sediul muzeului de arheologie Săveni. Tot în acea perioadă, autoritățile au inaugurat un parc fotovoltaic ce se întinde pe 70 de ari și are o putere instalată de 165 km/h. Acest parc amenajat la marginea orașului s-a dovedit a fi extrem de important în transformarea orașului, aducând facturi mai mici la energia electrică și atrăgând investitori noi.
În plus, în tot orașul au fost montate corpuri de iluminat cu LED, pentru a reduce emisiile poluante, dar și pentru economie la energia electrică. Întreaga investiție, ce se ridică la aproximativ 150.000 de euro, a fost realizată cu fonduri norvegiene, cofinanțate de Primăria Săveni.
„Totul a făcut parte dintr-un concept mult mai amplu de eficientizare energetică şi de căpătare a independenţei energetice a oraşului Săveni. Şi aici mă refer la corpuri de iluminat cu LED, pe fonduri europene, dar şi la acest parc fotovoltaic cu fonduri norvegiene”, spune Relu Târzioru, edilul din Săveni. Iar rezultatele se văd deja. Facturile la energie electrică pe clădirile în care funcționează instituțiile publice dar și la iluminatul public în Săveni, sunt reduse la jumătate. "Numai la iluminat public plăteam pe an în jur de 100.000 de euro. Acum facem economie de 56%”,a declarat Relu Târzioru, primarul orașului Săveni.
(NU RATA: „Turismul silențios”, noul trend în materie de călătorii. Tot mai mulți turiști preferă această variantă de a descoperi noi locuri)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Economiile făcute la energia electrică sunt reinvestite în modernizarea orașului. Mai precis, în reparații de drumuri, reabilitări de școli, amenajări de parcuri și spații verzi. S-au folosit fonduri europene și pentru ca orașul să devină un pol al educației într-o zonă dominată de comunități rurale. Cu 3.6 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene, dar și din bugetul local, liceul din localitate a fost reabilitat complet și dotat la standarde europene.
Toate acestea au făcut ca Săveniul să fie dat exemplu la nivelul UE din punct de vedere al dezvoltării cu fonduri europene, dar mai ales pe energie verde.
„Banii economisiți se reinvestesc în școli și parcuri. Am fost daţi ca exemplu de bune practici la nivelul Uniunii Europene. Suntem prima localitate din România care a intrat în rândul oraşelor care vor să devină independente energetic”, a mai spus edilul.
(VEZI ȘI: Orașele ce vor fi luate cu asalt de români în 2025. Cifrele arată clar care sunt destinațiile de vacanță preferate de turiștii din țara noastră)