Un oraș din România s-a transformat într-un magnet pentru turiști, în special pentru cei din afara granițelor. 43 dintre comorile Europei devin atracția principală a localității din vestul țării, în următoarele săptămâni.
Vorbim despre un eveniment cu totul deosebit, o reușită impresionantă pentru țara noastră, o colaborare specială România - Italia. Cei interesați trebuie să se grăbească, operele vor putea fi admirate pentru doar câteva luni.
După ce a deținut, în 2023, titlul de Capitală Europeană a Culturii, Timișoara este din nou pus pe harta continentului pentru iubitorii de artă. Pentru următoarele trei luni, orașul din vestul țării este gazda unei expoziții spectaculoase.
Vizitatorii care trec pragul Muzeului Naţional de Artă Timişoara vor putea admira Expoziţia „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernităţii în pictura europeană, capodopere din colecţia Roberto Longhi”.
Vorbim despre o co-producţie semnată de MNArT în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell'Arte Roberto Longhi din Firenze şi Civita Mostre e Musei din Roma, finanţată de Consiliul Judeţean Timiş şi desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Ministerelor Culturii din România şi Italia.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Nu mai puțin de 43 de opere sunt expuse în Galeria Ioachim Miloia a Palatului Baroc din Timişoara, expoziția fiind dedicată picturii lui Caravaggio şi artiştilor inspiraţi de marele pictor italian.
„În calitate de preşedinte al Fundaţiei Longhi, mă bucur că expoziţia găzduită de Muzeul Naţional de Artă Timişoara permite unui vast public românesc să intre în contact cu două mari personalităţi ale lumii culturale a secolului XX în Italia, Roberto Longhi şi Anna Banti, şi cu moştenirea lor extraordinară.
Colecţia de pictură caravaggescă constituită de familia Longhi, care a atins apogeul cu lucrarea „Ragazzo morso dal ramarro” (Băiat muşcat de şopârlă) semnată de Caravaggio, a coincis cu redescoperirea acestui curent artistic, apreciat astăzi în întreaga lume”, a spus Cristina Acidini, preşedinte Fundaţia Longhi şi curatoarea expoziţiei.
Te-ar putea interesa și: Clujul umilește întreaga țară, a bifat o premieră absolută. Orașul din inima Transilvaniei este „acasă” pentru o comoară unică în lume: „Ilustrează bogăția remarcabilă a elitelor”
Cele 43 de comori au fost aduse din orașul-capitală al artelor: Florența.
„Lucrările reprezintă reflexele inovaţiei caravaggeşti, transpuse cu măiestrie de către 33 de creatori ai picturii europene. În premieră, în România va fi expusă una dintre picturile originale de Caravaggio realizată în 1597, 'Băiat muşcat de şopârlă', alături de lucrări semnate de artişti din aria sa de influenţă precum: Lorenzo Lotto, Juseppe Ribera, Gian Battista Caracciolo, Dirck van Baburen, Mattia Preti, Gerrit Van Honthorst etc”, se arată într-un comunicat de presă al Muzeului de Artă Timişoara.
Expoziția de la Muzeul Naţional de Artă Timişoara va fi deschisă publicului până pe 28 februarie 2025, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul instituției.
Te-ar putea interesa și: Salzburg de România, oraşul care te transpune într-o poveste toamna şi iarna. Străinii îl adoră, românii îl ignoră. E o bijuterie