În unele zone ale Pământului, temperaturile fac aproape imposibilă viața, astfel că oamenii au fost nevoiți să găsească cele mai ingenioase soluții pentru a supraviețui. Este și cazul unui mic oraș din Australia, care se remarcă prin faptul că întreaga activitate se desfășoară în subteran. Micuța urbe de la Antipozi ar putea deveni un exemplu de urmat și pentru alte comunități, având în vedere că încălzirea globală afectează tot mai multe regiuni.
Coober Pedy este un mic oraș din sudul Australiei, care la o primă vedere pare părăsit. Temperaturile în această zonă deluroasă și cu nisip roz pot depăși 50 de grade Celsius în timpul verii, astfel că viața este aproape imposibilă aici. Cu toate acestea, cei 2500 de locuitori ai urbei au găsit o soluție ingenioasă pentru a-și continua traiul nestingheriți de temperaturile toride.
Mai exact, casele, magazinele, restaurantele și chiar bisericile au fost construite în interiorul unor foste mine de opal. Astfel, majoritatea oamenilor din Coober Pedy locuiesc sub pământ. În ciuda faptului că pare o alegere neobișnuită, traiul în subteran este o soluție excelentă pentru a putea face față temperaturilor extrem de ridicate.
Mai exact, în orașul din subteran, temperatura rămâne constantă indiferent de sezon, fiind în jur de 23 de grade Celsius. În aceste condiții, aici nu este nevoie nici de aer condiționat și nici de sistem de încălzire. În schimb, răcirea locuințele de la suprafață este extrem de costisitoare, cu toate că electricitatea orașului provine în proporție de 70% din surse regenerabile.
(CITEȘTE ȘI: Orașele din România care i-au cucerit pe doi vloggeri britanici. Ce i-a surprins cel mai mult în țara noastră: „Este o nebunie”)
Numite „dugouts”, casele din micuța urbe australiană sunt săpate în gresie moale, ușor de modelat. Majoritatea acestora au fost extinse în interiorul unor foste mine de opal. Dacă în trecut oamenii foloseau tot felul de unelte rudimentare pentru a săpa astfel de locuințe, în prezent există mașini de forat speciale. Astfel, misiunea celor care doresc să locuiască în subteran este mult mai ușoară.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Pe lângă temperatura constantă, un alt beneficiu al acestui tip de locuințe este faptul că se pot extinde cu ușurință. În plus, sunt mai silențioase, mai întunecoase și chiar protejate de insecte. De asemenea, nu există poluare fonică, nici lumină artificială care să tulbure somnul.
Micul oraș din Australia oferă turiștilor ocazia de a experimenta viața sub pământ, punând la dispoziție mai multe hoteluri, care sunt dotate cu toate facilitățile vieții moderne.
Pe fondul schimbărilor climatice, viața în subteran devine o opțiune serioasă pentru multe zone afectate de valuri de căldură. Astfel, Coober Pedy ar putea deveni un exemplu și pentru alte comunități care se confruntă cu temperaturi extreme.
(VEZI ȘI: "Mănăstirea de sub ape" a României este minunea din Defileului Dunării, ascunsă de ochii comuniştilor. Iniţial, au demolat-o ca să construiască hidrocentrala de la Porțile de Fier I)