Nici măcar Sorina Pintea, fost ministru al Sănătății, nu este ocolită de anchetele desfăşurate de procurorul general european Laura Codruța Kovesi în România.
(EPPO) a efectuat, în cursul acestei săptămâni, percheziții acasă la fosta ministră a Sănătății Sorina Pintea (PSD) într-un dosar in rem în care ar fi vizat însă soțul acesteia.
Ministru al Sănătăţii numit în 2018 și demisă odată cu căderea, prin moțiune de cenzură, a cabinetului Dăncilă, Pintea a fost condamnată, în aprilie 2024, la 3 ani şi 6 luni cu executare, pentru luare de mită, printr-o sentinţă pronunţată de Tribunalul Cluj. Sentința nu este definitivă.
Ce acuze i-au adus procurorii în acel dosar? Că, în calitatea de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, ar fi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică.
Citiţi şi: Parchetul condus de Laura Codruța Kovesi i-a prins pe românii care furau fonduri europene. Inculpații trebuie să dea banii UE înapoi
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
EPPO a ieşit cu precizări, adaugă g4media.ro, şi anume că biroul său din Cluj-Napoca efectuează trei percheziții domiciliare în județul Maramureș, în cadrul unei anchete privind o presupusă fraudă cu subvenții în valoare de 2 milioane de euro, implicând proiecte de cultivare și ambalare a legumelor.
Conform anchetei, coordonatorii mai multor societăți – dintre care unele furnizau servicii de consultanță pentru obținerea de fonduri UE și naționale – au utilizat documente false, inexacte sau incomplete pentru a obține în mod ilegal fonduri nerambursabile în valoare de peste 2 milioane euro de la autoritatea de gestionare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Potrivit acuzaţiilor, suspecții au falsificat documente pentru certificarea planurilor, prin falsificarea semnăturilor și utilizarea ștampilei unui arhitect și a unui inginer, precum și a antetului unei societăți de arhitectură, pentru a induce în eroare autoritățile de gestionare.
Perchezițiile au loc la domiciliul unei persoane și la sediile firmelor investigate.
Citiţi şi: Schema prin care Laura Codruța Kovesi și parchetul pe care-l conduce descoperă neregulile din cadrul licitațiilor publice