În actualul context geopolitic internațional, cu un război la granițe, mulți români sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea de a fi chemați la armată. MApN face precizări oficiale în legătură cu serviciul militar pe timp de pace, în țara noastră, demontând în același timp inflația de zvonuri care circulă pe internet.
Mediul online abundă în clipuri care au creat panică, susținând că tinerii vor fi luați în armată, dar arată și așa-zise pregătiri de război. Ministerul Apărării Naționale a făcut o serie de precizări oficiale, explicând detaliat condițiile în care bărbații pot fi recrutați pe timp de pace.
Oficialii de la Ministerul Apărării Naționale au transmis un comunicat de presă în care infirmă categoric aceste zvonuri. Potrivit instituției, informațiile vehiculate în prezent pe internet, legate de reintroducerea stagiului militar, dar și de așa-zise pregătiri de război, sunt total false. Așadar, stagiul militar în termen și cu termen redus a fost suspendat pe timp de pace. Deși avem un război la granițe, România nu este implicată în acest conflict militar.
”Precizăm cu toată fermitatea că executarea serviciului obligatoriu în calitate de militar în termen și militar cu termen redus a fost suspendată pe timp de pace. Repet – suspendată pe timp de pace în România. Ministerul Apărării Naționale a comunicat în repetate rânduri că NU a luat în calcul în niciun moment revenirea la serviciul militar obligatoriu și are în vedere exclusiv soluții de recrutare a rezervistilor pe bază de voluntariat”, a declarat General maior Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al ministerului.
CITEȘTE ȘI: România are liber la producția de armament și înzestrarea armatei. Decizie istorică a Uniunii Europene privind fondurile de coeziune
Oficialii le solicită cetățenilor să se informeze numai din surse oficiale. Când vizionează un astfel de clip pe internet, să fie atenți la detalii, mai recomandă instituția. Majoritatea acestor clipuri conțin imagini vechi, care au mai fost folosite în contexte similare. Toate au la bază narativul că sprijinirea Ucrainei și apartenența la NATO ar implica automat implicarea în război.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
”Sunt fake-uri, în primul rând ne uităm la conținut, el nu este nou – ele au circulat și în lunile trecute. Se bazează pe un narativ foarte simplu pe care propaganda rusă îl repetă în toată regiunea. Și anume că orice asociere cu occidentalii, cu Uniunea Europeană, cu NATO, cu sprijin pentru Ucraina înseamnă o implicare în război. Ce circulă acum la noi sunt pui congelați, sunt conserve online. Este ideea pe care a vehiculat-o Georgescu (n.r. p Călin Georgescu) tot timpul cu neutralitatea , neutralitatea, neutralitatea – ca să sperie lumea cu tema asta despre război”, explică Sorin Ioniță (Expert Forum).
De menționat că pe rețeaua TikTok au circulat filmulețe care afirmă că România face pregătiri de război. Pentru a părea mai verosimile, autorii clipurilor au folosit imagini cu tancuri sau tehnică militară. Însă este vorba de imagini care au fost filmate cu diferite ocazii. De exemplu, dacă te uiți mai atent, poți observa că în unele filmulețe apar imagini cu tehnica militară utilizată la parada de 1 Decembrie.
”Toate aceste informatii sunt false si manipulatoare. Pentru a le sustine sunt speculate fie proceduri de rutină efectuate de structurile cu atributii în domeniul evidentei rezervei de mobilizare in conformitate cu legislatia in vigoare, fie deplasări de coloane militare pe rețeaua rutieră sau pe calea ferată care sunt prezentate pregătiri de război. În acest ultim caz au fost folosite inclusiv imagini cu coloane de tehnică militară participante la Parada Militară de la 1 decembrie”, a explicat General maior Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale.
CITEȘTE ȘI: Armata României se „dezintegrează”. Val de plecări din Ministerul Apărării Naționale din cauza salariilor mici