Duminică, 19 ianuarie 2025, Isabel Schnabel, membră în Board-ul Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), a lansat un avertisment în privința consecințelor negative pe care le vor avea taxele vamale pe care intenționează să le introducă noul președinte al SUA, Donald Trump. Mai mult, potrivit acesteia, între Europa și Statele Unite va izbucni un adevărat război comercial în următoarea perioadă.
Luni, 20 ianuarie 2025, Donald Trump va prelua în mod oficial noul mandat de președinte al SUA. Momentul este așteptat însă cu înfrigurare în Europa, măsurile anunțate de acesta provocând deja îngrijorare pe bătrânul continent.
Într-un interviu acordat duminică pe canalul de YouTube al site-ului german de consiliere financiară Finanztip, Isabel Schnabel, membră în Board-ul Executiv al BCE, a avertizat că un război comercial între Europa și Statele Unite este „foarte probabil” în mandatul lui Donald Trump. Acest conflict va avea însă repercusiuni negative asupra activității şi prețurilor.
Potrivit rezultatelor unui sondaj publicat în cursul zilei de luni, nouă din zece companii americane, care operează în Europa, consideră că relaţiile economice transatlantice se vor înrăutăţi în următorii ani, motivul principal fiind politicile anunțate ale noului președinte american Donald Trump.
(CITEȘTE ȘI: Teama majoră ce pune stăpânire pe motorul Europei. Previziunile sumbre ale politicienilor produc fiori în Germania: „Suntem principala țintă din UE”)
Încă din prima zi a mandatului său, Donald Trump vrea să impună taxe vamale de 25% tuturor produselor care provin din Mexic şi Canada, invocând lupta împotriva drogurilor şi imigranților. În plus, SUA ar putea impune și Chinei o creştere a taxelor cu 10%.
Trump are în plan creșterea taxelor și pentru Uniunea Europeană, însă țara care ar avea în mod special de suferit este Germania, care are cel mai mare excedent comercial cu Statele Unite. Potrivit lui Isabel Schnabel, aceste taxe ar putea antrena o creştere a preţurilor, în cazul în care Uniunea Europeană răspunde prin măsuri de retorsiune, conducând la „o creştere a preţurilor la import”.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
De asemenea, reprezentanta BCE susține că, în general, taxele vamale antrenează pierderi de prosperitate la scară mondială. Ea a reamintit că globalizarea a adus câștigări importante pentru UE, însă a subliniat că „este posibil să ne pregătim acum ca cel puţin o parte dintre aceste câştiguri să se fie inversate”.
Schnabel, a dat însă asigurări, că, în ciuda acestor previziuni deloc optimiste, Banca Centrală Europeană (BCE) se află „pe drumul bun” în atingerea obiectivului său, și anume o inflație de 2%, ce va permite scăderea dobânzilor la sfârşitul lunii ianuarie.
(NU RATA: Începe prigoana imigranților din SUA! Vaste operațiuni de aretări vor avea loc la doar o zi distanță după investirea lui Donald Trump)