A fost contractat studiul de fezabilitate al viitorului Drum Expres Cluj – Dej, cu o lungime totală de 75 de kilometri. Șoseaua de mare viteză va face conexiunea directă cu Autostrada Transilvania, cel mai amplu proiect de infrastructură rutieră post-Revoluție. Drumul expres va facilita un acces mai rapid către centrul și nord-vestul țării.
CNAIR anunță semnarea contractului pentru studiul de fezabilitate al Drumului Expres Cluj – Dej, care va avea o lungime totală de 75 de kilometri.
Potrivit documentului, valoarea contractului este de 27,5 milioane lei fără TVA și are o durată de 21 de luni, din care 18 luni sunt prevăzute pentru realizarea studiului. Contractul este finanțat din Fonduri Externe Nerambursabile, fiind bugetat în cadrul Programului Transport al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027. Proiectul este în acord cu obiectivele strategice ale Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii din cadrul Planului Investiţional 2021 – 2030.
Construcția drumului are numeroase beneficii pentru șoferi și transportatori. Astfel, va reduce timpul de călătorie și va îmbunătăți siguranța traficului. În egală măsură, este așteptat să se reducă gradul de poluare și poluare sonoră, precum și numărul de accidente rutiere. Un alt beneficiu important al acestui obiectiv vizează dezvoltarea economică și sustenabilă a regiunii Cluj – Dej.
CITEȘTE ȘI: Autostrada-fantomă din România a rămas în stadiu de promisiune. Trebuia să fie gata în 2012, însă lucrurile nu sunt deloc promițătoare
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit notei de fundamentare, viitoru Drum Expres Cluj – Dej va avea o serie de efecte pozitive preconizate, după cum urmează:
reducerea timpului de călătorie şi creşterea vitezei medii de deplasare între localităţile Cluj şi Dej
conexiunea cu viitoarele drumuri: Drum Transregio Gilău – Apahida (TR Feleac, indicativ TR 35) respectiv Autostrada A3 Transilvania
reducerea emisiilor de poluanţi şi a impactului negativ asupra mediului, prin creşterea fluenţei atât a traficului de tranzit, deviat pe autostrăzi, cât şi a traficului rămas în zona urbană, precizează CNAIR.
Autostrada Transilvania este cel mai amplu proiect de infrastructură rutieră din România post-comunistă, și s-a tranformat dintr-o investiție pe termen lung.
Lucrările au fost demarate acum două decenii, în 2004. Americanii de la Bechtel au inaugurat lucrările la Autostrada Transilvania. 415 kilometri de drum rapid ar fi traversat Ardealul, de la Brașov până la granița cu Ungaria, la Oradea. Între timp, proiectul a fost retrasat, potrivit Europalibera. În 2024, se circulă pe circa 140 de kilometri, iar CNAIR susține că unele porțiuni vor fi gata abia peste 4 ani.
CITEȘTE ȘI: Turcii au pus mâna pe autostrada de lux a României. Firma care va construi cel mai costisitor tronson al Autostrăzii Transilvania este Makyol