Tâlharii au întrecut orice fel de limită și au ajuns să imite, aproape la perfecție, comunicare instituțiilor de stat. Inclusiv INS a ajuns pe lista lor. Escrocii trimit un mail care pare a fi 100% al Institutului Național de Statistică, dar nu are nici cea mai mică legătură cu autoritățile din România.
Conform unui comunicat, astfel de mesaje sunt trimise pentru a induce în eroare destinatarii. Sunt cerute informații sensibile de la agenții economici, iar adresa de email menționată, „date@statistici-insse.ro”, nu aparține domeniului oficial. Este folosit inclusiv numele președintelui Andrei Tudorel. Iată un arată un astfel de mail mincinos:
În acest context, INS a transmis că nu cere date sau informații prin canale neoficiale sau în afacerea procedurilor deja comunicate anterior. În plus, a dat câteva recomandări de care puteți ține cont:
verificați adresele de email: orice mesaj care provine dintr-o adresă nesusținută de domeniul oficial „@statistici-insse.ro” trebuie considerat, ca fiind spam
nu furnizați informații sensibile: nu răspundeți la solicitări de informații prin canale care nu sunt clar oficiale,
confirmați sursa mesajului: dacă aveți îndoieli, contactați direct INS prin canalele oficiale pentru a verifica autenticitatea cererii.
CITEȘTE ȘI: Dispare un gigant 100% românesc de pe piață, după ce acționarul majoritar s-a săturat să fie patron: „Nu vreau să păstrez nimic”
Nu doar de identitatea INS s-au folosit escrocii, ci și de multe altele. Printre „preferatele” lor se numără ANAF și Poliția Română. În repetate rânduri, au încercat să se dea drept angajați ai instituției, în principal, pentru a fura date personale. Ulterior, astfel de informații sensibile sunt vândute pe piața neagră, către cei care se ocupă cu fraude financiare.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Trebuie să rețineți că autoritățile statului nu vă dau mail, nu vă scriu pe WhatsApp. De verificat întotdeauna de unde mai exact primiți mesajele. Dacă aveți dubii, puteți merge la instituțiile în cauză să vedeți care este adevărul. Un alt mecanism de verificare: presa. În general, la TV și în publicațiile online veți găsi cele mai recente țepe și cum să stați departe de ele. Sunt, de asemenea, și grupuri de Facebook unde sunt semnalați, destul de rapid, astfel de țepari.
CITEȘTE ȘI: Coca Cola uitată de români se întoarce! Tipul băuturii răcoritoare care a făcut furori la începutul anilor 2000 va fi, din nou, pe rafturile magazinelor