Luni, 18 noiembrie 2024, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a anunțat că începând de la 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din țara noastră vor fi obligați să depună la organul fiscal central Declarația informativă D406 (SAF-T), cea care cuprinde informații din evidența contabilă şi fiscală. Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, ANAF a elaborat „GHIDUL contribuabilului pentru pregătirea și depunerea Declarației informative D 406 – Fișierul standard de control fiscal (SAF-T” și „Documentul de asistență pentru pregătirea și depunerea Declarației informative D 406 – Fișierul standard de control fiscal (SAF-T)”.
Potrivit ANAF, începând cu data de 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din țara noastră vor fi obligați să transmită fișierul standard de control fiscal prin depunerea Declarației 406 (SAF-T).
De asemenea, contribuabilii mici vor beneficia de o perioadă de grație, astfel:
- 6 (șase) luni pentru prima raportare, respectiv 5 (cinci) luni pentru a doua raportare, 4 (patru) luni pentru a treia raportare, 3 (trei) luni pentru a patra raportare, 2 (două) luni pentru a cincea raportare, pentru contribuabilii care au obligația de transmitere lunară a fișierului SAF-T;
- 3 (trei) luni pentru prima raportare pentru contribuabilii care au obligația de transmitere trimestrială a fișierului SAF-T.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Începând cu data de 01 ianuarie 2025, intră în vigoare obligaţia contribuabililor mici de a depune la organul fiscal central declaraţia cuprinzând informaţii din evidenţa contabilă şi fiscală, denumită Declaraţia informativă D406 (SAF-T), conform prevederilor legale. Modelul declaraţiei este prevăzut în Anexa nr. 2 a Ordinului Preşedintelui ANAF nr.1783/2021 privind natura informaţiilor pe care contribuabilul/plătitorul trebuie să le declare prin fişierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura şi condiţiile de transmitere, precum şi termenele de transmitere şi data/datele de la care categoriile de contribuabili/plătitori sunt obligate să transmită fişierul standard de control fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru a veni în sprijinul contribuabililor, ANAF a elaborat Ghidul contribuabilului pentru pregătirea şi depunerea Declaraţiei informative D 406 – Fişierul standard de control fiscal (SAF-T) şi Documentul de asistenţă pentru pregătirea şi depunerea Declaraţiei informative D 406 – Fişierul standard de control fiscal (SAF-T)”, în care se găsesc întrebări şi răspunsuri utile pentru completarea corectă şi completă a declaraţiei”, se arată într-un comunicat transmis de ANAF.
(CITEȘTE ȘI: Implementarea SAF-T pentru IMM-uri: O nouă eră în raportarea fiscală din 2025)
Potrivit specialiștilor, firmele vor fi nevoite să suporte anumite costuri pentru implementarea acestor soft-uri, acestea pornind de la 110 euro pentru firmele mici și putând să ajungă chiar până la 3.000 de euro pe an pentru firmele mari.
„De la 1 ianuarie 2025, toate afacerile din România vor raporta către stat informații despre cheltuieli, venituri, mișcări în stocuri, tranzacții, discounturi. Prin această raportare, se fac verificări a peste 390 de elemente fiscale și contabile. Acestea includ date din Registrul Jurnal, Registrele de casă și bancă, Registrul mijloacelor fixe și Registrul de inventar.
Nu doar că nu este de dorit să rezolvi birocrația cu resurse umane valoroase, dar nici nu mai e posibil. Diferența este de ore versus secunde când ai un soft potrivit care prelucrează datele introduse corect.
Un soft potrivit ar trebui să raporteze cu câteva click-uri aceste date în mod corect, oricare ar fi dimensiunea activității. Prețurile noastre sunt adaptate, de la 110 euro pe an pentru cei mici, care au un număr mic de tranzacții, la câteva sute de euro pentru cei cu activități complexe. La acestea se adaugă costuri suplimentare pentru firmele mari, până la 3.000 de euro pe an, pentru companiile care au nevoie de asistența noastră constantă, pentru un suport activ la implementare și tehnicieni dedicați pe tot parcursul anului. Soluții există pentru orice buzunar, trebuie doar să înțelegem că lucrul manual nu mai este o opțiune și că relația cu statul e o constantă în viața fiecărei afaceri românești. Nu mai e doar responsabilitatea contabilului, ci și a antreprenorului, care are de luat decizii cât mai curând”, a explicat Roxana Epure, Managing Partner NextUp, pentru Adevărul.
(NU RATA: Veste uriașă de la ANAF! De la anul nu mai este obligatorie depunerea Declarației unice. Acești contribuabili scapă de ea)