Clădirea Bancorex de pe Calea Victoriei este una dintre cele mai renumite din București. În luna august 2024, imobilul a fost cumpărat de AFI Europe, acesta urmând să treacă printr-un amplu proces de renovare. Proiectul, care implică și demolarea unei părți a clădirii vechi, a fost deja autorizat de primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, lucrările urmând să înceapă în primele luni ale acestui an.
Clădirea de pe Calea Victoriei, care a fost de-a lungul anilor sediu al Bancorex și BCR, este prima construcție modernă care a fost construită în București. Aceasta a căpătat de-a lungul anilor un statut emblematic în peisajul centrului Capitalei.
Emblematicul imobil a fost cumpărat, în luna august a anului recent încheiat, de către AFI Europe de la Immofinanz, parte din CPI Property Group. Compania israeliană a plătit pentru clădire 27,5 milioane de euro, asta după ce vechiul proprietar o cumpărase cu 36 de milioane de euro în 2020 de la BCR. Imobilul are o suprafață de 31.000 de metri pătrați.
Clădirea Bancorex urmează să intre într-un amplu proces de renovare, care include și demolarea unei părți a acesteia, astfel că la final suprafața utilă va fi mai mică. Lucrările urmează a fi demarate la începutul anului 2025.
„Clădirea este destinată demolării parțiale și reamenajării a aproximativ 26.000 de mp de spații de birouri și comerciale. Proiectul achiziționat a inclus toate autorizațiile de planificare necesare, iar compania intenționează să înceapă construcția la începutul anului 2025”, se arată într-un document al companiei, potrivit Economica.net.
(CITEȘTE ȘI: Topul select în care și-a făcut loc Bucureștiul. Investițiile imobiliare din capitala României sunt printre cele mai rentabile din Europa)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Încă din toamna anului 2023, Nicușor Dan a autorizat lucrările de renovare pentru această clădire. Autorizația are o valabilitate de 24 de luni, iar lucrările vor avea o durată de 36 de luni de la momentul începerii construcției.
„Am emis autorizația de construire pentru imobilul care a găzduit Bancorex, situat la adresa Calea Victoriei, nr 15, strada simbol a orașului din zonă protejată. Mă bucur să văd astfel de proiecte serioase în care dezvoltatorii respectă normele de urbanism și integrează clădirea în zona culturală învecinată. În cazul de față, se repară în măsura posibilului o eroare majoră de urbanism a anilor '90.
Vor fi executate lucrări de reconfigurare spațială, volumetrică, de extindere a imobilului și de amenajare exterioară și peisagistică, precum și de reamenajare a parcării auto subterane. Se va remodela „Podium-ul” pentru a se putea amenaja terase înierbate care vor extinde spațiul public spre clădirea CEC.
De asemenea, se vor executa lucrări pentru eficientizarea energetică a clădirii, iar odată cu eliminarea parțială a etajelor se va îmbunătăți vizibilitatea asupra clădirii CEC, și a Magazinului Victoria. Toate intervențiile vor respecta certificatul de urbanism, în baza avizelor obținute, și vor fi realizate conform expertizelor tehnice și proiectului tehnic. Imobilul a fost construit în anul 1994 și a funcționat drept clădire de birouri, nefiind înscris pe lista monumentelor istorice”, a anunțat Nicușor Dan, în toamna anului 2023.
(VEZI ȘI: Scumpiri în lanț, de la 1 ianuarie 2025, la impozitele și taxele locale. Noile prețuri la parcările de reședință impuse bucureștenilor)