Funcţia de preşedinte al ţării vine după sine şi cu un salariu. Unii ar spune mare, alţii că remuneraţia ar fi prea mică în raport cu responsabilitățile pe care le are un şef de stat.
Această controversă datează încă de pe vremea dictatorilor. Nicolae Ceauşescu avea şi el un salariu, dacă vă vine să credeți. Pentru un conducător autoritar, remuneraţia președintelui pe care l-a avut România până în decembrie 1989 era una modesă. Ba chiar cea mai mică din lume, ar susţine unii.
Petre Gigea, ministru de Finanțe între 1981 și 1986, a dezvăluit detalii despre veniturile liderului comunist.
„Ceaușescu avea 12.000 de lei salariul și 3.000 de lei de indemnizație de conducere. În total, 15.000. Asta era net ce primea el în plic. Aproape 800 de dolari.
Era cel mai mic salariu din lume de președinte. Și, bineînțeles că, de la el, pornea câte o mie, câte o mie, în jos, funcțiile respective. Adjunctul meu mi-a trecut la președintele României 20.000 de lei.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
După aceea, prim-ministrul 19.000 de lei, vice prim-ministrul 18.000 de lei, ministrul 17.000 ș.a.m.d. Deci toată lumea câștiga în funcție de președinte”, a declarat Petre Gigea, conform dcnews.ro.
Citiţi şi: Ce salariu ar putea câştiga, din luna decembrie, Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, Elena Lasconi sau George Simion. Cât încasează președintele României
Dorind să facă pe modestul, probabil, Nicolae Ceauşescu a refuzat, în ipocrizia lui, o mărire salarială. Refuzul sau lipsa de interes pentru o creștere salarială corespundea perfect cu imaginea de smerenie și om din popor pe care încerca să o proiecteze public.
„Ia dă tabelul…parcă-l văd și-acum…eram în picioare, în birou. Se uită: «20.000…bani mulți, nu se poate.» Dumneavoastră aveți cel mai mic salariu din lume… «Mă, știu, mă, dar, totuși, 20.000 nu se poate, e mult.» Pune mâna pe stilou și zice: «Uite!» Taie 15.000 și trece 16.000 de lei", ar fi gesticulat Nicolae Ceaușescu.
În vremurile pe care le trăim acum, indemnizaţia şefului de stat a ajuns la aproximativ 26.200 de lei brut.
Legea, în acest caz, precizează că salariu președintelui nu depinde de ani de experiență sau vechime în muncă, spre deosebire de alte funcții publice unde vechimea poate influența salariul prin sporuri.
Citiţi şi: Bani în plus pentru românii care muncesc în Uniunea Europeană. Noile venituri sunt consistente. Cine primeşte aceste sume