Şoferii români trebuie să ştie că sunt pasibili să primescă diverse sancţiuni prevăzute în Codul Rutier 2024, indiferent dacă se află sau nu la volanul maşinii pe care o deţin.
De exemplu, proprietarul unui autoturism poate fi aspru pedepsit dacă împrumută maşina unei persoane care nu are dreptul că conducă autovehicule pe drumurile publice.
Un copil de doar 10 ani a fost surprins conducând un autoturism cu viteza amețitoare de aproape 160 km/oră. Proprietarul mașinii a spus că nu știe cum a ajuns copilul la volan, dar mama băiatului a sugerat că acesta a fost încurajat să conducă de către proprietar.
Poliția din Butimanu a reacționat. L-au căutat pe cel care deţine maşina în acte şi l-au găsit. Omul se face vinovat de fapta minorului și riscă pedepse severe, inclusiv închisoare și suspendarea permisului auto.
În cazul copiilor sub 14 ani, deși nu pot fi trași la răspundere penal, părinții care le permit să conducă pot fi condamnați la închisoare între 6 luni și 3 ani.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Citiţi şi: Poliţia îi transformă pe şoferi în Big Brother-ul din trafic! Codul Rutier 2024 le permite conducătorilor auto să se "toarne" între ei
În mod normal, persoanele majore care conduc o maşină fără permis riscă închisoarea între 1 și 5 ani sau o amendă.
În cazul şoferilor "de ocazie" fără antecedente penale, judecătorul poate opta pentru aplicarea unei pedepse mai ușoare, precum suspendarea pedepsei sau chiar amânarea acesteia, o decizie care vizează mai degrabă reabilitarea decât încarcerarea. Î
Încă din data de 27 octombrie 2024, orice participant la trafic poate reclama comportamentul agresiv al șoferilor direct prin aplicația Ministerului Administrației și Internelor. Poliția Română explică ce comportamente sunt considerate agresive și care sunt sancțiunile pentru acestea.
Sesizările vor putea fi formulate cu privire la oricare dintre încălcările normelor de circulație pe drumurile publice prevăzute la art. 1092 alin. (3) din Codul rutier.
În acest context, aplicația Ministerului Administrației și Internelor, disponibilă la adresa hub.mai.gov.ro, la secțiunea ESAR (sesizări abateri rutiere), va permite de acum înainte sesizări directe ale comportamentului agresiv în trafic.
Citiţi şi: Panică în Bulgaria pentru toți șoferii. Românii pot fi primele victime ale deciziei Guvernului de la Sofia