Germania are cea mai puternică economie a Europei, însă anul trecut s-a confruntat cu probleme tot mai mari. În acest context, numărul companiilor din această țară care au intrat în insolvență la finalul lui 2024 a fost cel mai ridicat din ultimele aproape două decenii. Previziunile analiștilor nu sunt însă deloc optimiste, aceștia avertizând că Germania va întâmpina în continuare dificultăți economice.
În ciuda faptului că de o lungă perioadă este motorul Europei, economia Germaniei a dat semne tot mai mari de slăbiciune anul trecut. Astfel, problemele economice au fost resimțite din plin de companiile din această țară.
Conform datelor publicate de Institutul pentru cercetări economice din Halle (IWH), în trimestrul patru al anului trecut, numărul companiilor din Germania care au intrat în insolvență a ajuns la cel mai ridicat nivel începând din 2009. Mai exact, în ultimele trei luni din 2024, nu mai puțin de 4.215 de companii au intrat în insolvenţă. Totodată au fost afectate aproape 38.000 locuri de muncă, un nivel care nu a mai fost înregistrat de la criza financiară de la mijlocul anului 2009.
Pe sectoare de activitate, cel mai semnificativ avans anual al insolvenţelor s-a înregistrat în sectorul serviciilor (47%) şi în industrie (32%).
(CITEȘTE ȘI: Salariul minim în Germania, în 2025. Suma cu care veniturile angajaţilor a crescut de la 1 ianuarie)
Potrivit Institutului pentru cercetări economice din Halle (IWH), față de trimestrul patru din 2023, numărul insolvenţelor de la finalul anului trecut a crescut cu 36%. Specialiștii din cadrul instituției susțin că acest val de insolvențe a fost determinat doar parţial de actuala criză economică din Germania şi de majorarea costului energiei și a salariilor. Steffen Mueller, director în cadrul IWH a explicat că majorarea dobânzilor şi eliminarea subvenţiilor au dus la un nivel ridicat al insolvenţelor, începând din 2022.
„Anii în care s-au înregistrat dobânzi extrem de scăzute au prevenit falimentele, iar în timpul pandemiei nu s-au materializat insolvenţele, în urma acordării de subvenţii, cum ar fi beneficiile pentru programul scurt de lucru”, a explicat Steffen Mueller, director în cadrul Institutului pentru cercetări economice din Halle (IWH).
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Analiştii avertizează că industria Germaniei va întâmpina și alte dificultăţi în încercarea de a reveni la nivelul obișnuit, pe fondul scăderii cererii globale, a dificultăţilor structurale de pe plan intern, dar şi a incertitudinilor politice din ţară şi de peste hotare. În prezent, economia Germaniei este sub media din UE din 2021 şi ar urma să se contracteze pentru al doilea an consecutiv.
(NU RATA: Ţara europeană în care nu se mai înmatriculează maşini pe motorină sau benzină. Au fost interzise chiar de la 1 ianuarie)