Una dintre bijuteriile municipiului Constanța, Marea Sinagogă așkenază în stil maur, va trece printr-un amplu proces de renovare și reabilitare. După ce fusese condamnată la distrugere din cauza nepăsării autorităților, sinagoga monument istoric ajunsă o ruină a reușit să obțină fonduri de la Compania Națională de Investiții.
Comisia Națională de Arheologie a autorizat începerea cercetărilor arheologice pentru Marea Sinagogă din Constanța, informează Dobrogealive.
Considerat monument de patrimoniu național, templul israelit din Constanța sau Marea Sinagogă, monument istoric ridicat în 1911, urmează să beneficieze de refacerea totală a clădirii. Potrivit publicației locale, Comisia Națională de Arheologie a aprobat, la finalul anului trecut, cererea pentru autorizarea cercetării arheologice a monumentului istoric.
Sinagoga Așkenază sau Sinagoga Mare a fost ridicată în 1911 și este o autentică bijuterie arhitecturală. Însă, după Revoluție clădirea a fost lăsată să se degradeze aproape total. În prezent, din clădire au mai rămas doar pereții exteriori. Templul israelit așkenaz a fost ridicat în stil maur, fiind structurat pe trei niveluri orizontale. Acoperișul este căzut, vitraliile sunt sparte, pereții sunt distruși, totul fiind invadat de vegetație necontrolată.
CITEȘTE ȘI: De la blockchain la Cioran. Cine este românul care a cumpărat Casa Braikoff, bijuteria monument istoric de lângă Ateneu
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Câteva planșe randate ale Sinagogii arată cum va arăta legendara clădire la finalizarea lucrărilor, finanțate de Compania Națională de Investiții (CNI) cu suma de 14,2 milioane lei.
Așa cum era de așteptat, anunțul a produs euforie în rândul minorității evreiești, mai ales că licitațiile anterioare au fost contestate, amânând cu ani de zile procesul de reabilitare.
„După 4 licitații organizate de CNI care este și proprietarul provizoriu al clădirii, de trei ani încoace, au reușit să declare un câștigător care nu a mai fost contestat și astfel avem speranța că, într-o lună, vor începe lucrările de securizare și de igienizare. Lucrările vor dura vreo doi ani, am înțeles și sperăm că, apoi, ne vom putea apuca de interioare care sunt cu totul altă poveste", a declarat Sorin Lucian Ionescu, președintele Comunității Evreilor din Constanța pentru Adevarul.
Clădirea este singura sinagogă rămasă în Constanța. Cea de-a doua sinagogă, de rit sefard, construită la finele anilor 1860, era situată tot în zona istorică peninsulară. Însă, a fost demolată în anul 1980 pentru că se prăbușea, fiind afectată de cutremurul din ’77.
CITEȘTE ȘI: Legendarul Cazinou din Constanța a fost închiriat! Primul mare eveniment organizat în locația-simbol a litoralului românesc este stabilit pentru un prestigios concurs