Momente tragice au avut loc într-un spital din România după ce un brancardier a decedat. Bărbatul era cunoscut pentru problemele pe care le avea cu alcoolul, iar spitalul în cauză a primit o amendă pe care o contestă.
Un incident tragic petrecut în cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie din Iași a scos la lumină deficiențe grave în gestionarea personalului medical. Viorel Bozăian, un brancardier cunoscut pentru antecedentele legate de consumul de alcool, a decedat subit în timpul serviciului, șocând atât pacienții, cât și colegii săi. Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) a amendat unitatea medicală, considerând că instituția nu a luat măsurile necesare pentru a preveni astfel de situații.
Pe 28 iunie 2024, în jurul orei 14:30, Viorel Bozăian s-a prăbușit pe holul spitalului, fără să fie implicat în vreo sarcină specifică fișei postului. Manevrele de resuscitare efectuate de personalul medical au fost zadarnice, iar bărbatul a fost declarat decedat. Necropsia a relevat o alcoolemie ridicată, iar investigațiile ulterioare au arătat că acesta transporta pacienți între secții în timp ce era sub influența alcoolului.
Deși spitalul a recunoscut că brancardierul fusese sancționat anterior pentru consum de alcool la serviciu, reprezentanții unității au susținut că au luat măsuri pentru a preveni astfel de situații, inclusiv testarea periodică a angajaților. Totuși, ITM a concluzionat că spitalul este responsabil, sancționându-l cu o amendă de 4.000 lei. Spitalul contestă această decizie, susținând că incidentul are cauze patologice, iar bărbatul nu respectase regulamentul intern care interzice consumul de alcool la locul de muncă.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Ancheta a dezvăluit un trecut problematic al lui Viorel Bozăian. În februarie 2023, acesta fusese depistat cu o alcoolemie de 329 mg/dl în timpul serviciului, fiind sancționat disciplinar cu reducerea salariului. Deși conducerea spitalului susține că a aplicat măsuri corespunzătoare, inclusiv testări suplimentare în martie 2024, rezultatele negative obținute atunci nu au prevenit recidiva.
Reprezentanții spitalului argumentează că legislația nu impune testarea zilnică a personalului pentru consum de alcool, iar efectuarea acestui tip de control pentru toți cei 680 de angajați este imposibilă logistic. În plus, aceștia afirmă că decesul bărbatului s-a datorat unor afecțiuni preexistente, cum ar fi miocardofibroza și pancreatita cronică.
Cazul a generat controverse și indignare, subliniind problemele legate de prevenirea și gestionarea consumului de alcool în rândul angajaților din instituțiile publice. În ciuda sancțiunii, spitalul încearcă să obțină anularea amenzii în instanță, invocând respectarea regulamentului și lipsa de responsabilitate directă în incident.
Acest eveniment tragic ridică întrebări importante despre siguranța pacienților și despre măsurile de prevenire a comportamentului neadecvat în mediul medical, lăsând un gust amar în urma unei situații care ar fi putut fi evitată.
VEZI ȘI... ROMÂNIA IESE LA VOT! ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024, TURUL ÎNTÂI! Exit-poll, ora 16. Candidatul independent care a dat calculele peste cap LIVE TEXT