Numele lui Nicolae Malaxa a devenit o legendă încă din timpul vieții, fiind considerat cel mai bogat român care a existat vreodată. Unul dintre cele mai exotice aspecte legate de renumitul industriaș este acela că nimeni nu poate ști cât de bogat a fost, de fapt, și cât era doar un mit.
Averea lui Nicolae Malaxa era atât de mare încât devenea practic incalculabilă, iar influența sa în stat făcea ca inclusiv regele Carol al II-lea să îi sprijine inițiativele, în schimbul munților de bani pe care Malaxa i le trimitea cu regularitate, potrivit evz.
Născut la Huși, în anul 1884, din mamă și tată aromâni, Nicolae Malaxa pleacă, după terminarea liceului, să studieze în Germania, la Universitatea Politehnică din Karlsruhe. Viitorul industriaș revine în țară și, dovedind spirit de afaceri, se pune pe construit fabrici. Mai întâi, deschide o fabrică de ulei vegetal, Mândra Bârlad, funcțională chiar și astăzi. Apoi, Malaxa începe să se extindă în zona Bârladului. Înființează un atelier de prelucrări mecanice prin aşchiere, iar apoi o turnătorie. Urmează un atelier de reparații auto și o școală de ucenici. La nici 30 de ani, numele Malaxa începea să devină cunoscut.
Trece la nivelul următor și ajunge la București. Aici înființează, în 1921, un atelier de fabricare de material rulant, unde se reparau locomotive şi vagoane de tren. După alți doi ani, Nicolae Malaxa încheie un contract cu Căile Ferate Române. Contractul îi aduce o sumă de bani cu care construiește o uzină pentru producerea materialului rulant de calea ferată, situată în zona Titan. Fabrica va deveni cea mai mare din Europa din acest domeniu. Mai târziu, după naționalizare, aceasta avea să se numească "23 august", iar după 1990, "Faur".
CITEȘTE ȘI: Văduva miliardarului Iosif Constantin Drăgan a moștenit talentul soțului său. A treia cea mai bogată femeie din România a făcut milioane de euro într-o singură zi
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În 1928, este autorul unei premiere care extaziază toată țara. Pe poarta fabricii iese prima locomotivă românească: Malaxa. Urmează fabrica de ţevi fără sudură din oţel “Malaxa Tub”, redenumită, în perioada comunistă, Uzina Republica.
Prima locomotivă diesel din România va fi tot contribuția lui Malaxa, fiind dată în folosință în 1938. La scurt timp, un lot de 28 de locomotive este livrat Căilor Ferate Române.
Este perioada în care industriașul devine prieten apropiat cu regele Carol al II-lea, care îi facilitează contractele cu statul. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Malaxa trimitea la stat nu mai puțin de 98% din producţie.
Însă, povestea sa de succes se încheie în 1941, când, sub pretextul că ar fi colaborat cu legionarii, autoritățile îi pune sechestru pe uzine. Îngrijorat, încearcă să fugă din România, dar nu reușește să facă rost de pașaport. Fiica sa, Irina, se mărită cu savantul George Emil Palade, singurul român distins cu Premiul Nobel pentru Fiziologie şi Medicină, în anul 1974.
După preluarea puterii de către comuniști, Malaxa este tratat ca persecutat al regimului mareșalului Antonescu. Comuniștii îi permit să transfere sute de milioane de dolari în bănci americane și îi restituie 3 dintre fabrici. Însă, naționalizarea din anul 1948 îl face să piardă tot. Fuge în Statele Unite ale Americi unde reușește, cu dificultate, să obțină un permis de ședere.
Este condamnat la moarte în contumacie de regimul comunist. Moare în anul 1965, la New Jersey (SUA). În septembrie 2006, statul i-a despăgubit pe moștenitorii săi, cărora le-a emis titluri de despăgubire în valoare de 360 milioane dolari americani. Acestea au fost transformate în acţiuni la Fondul Proprietatea.
CITEȘTE ȘI: „Regele contractelor publice” a rămas fără două apartamente în Miami. Unul dintre miliardarii Rusiei lui Putin trece prin momente mai puțin fericite