Sorin Grindeanu a vorbit, de curând, despre riscul pierderii unor fonduri importante de către România. Este vorba de miliardele de euro de care Ministerul Transporturilor beneficiază prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României.
PNRR a fost conceput astfel încât să asigure dezvoltarea ţării, prin sprijinirea nivelului de adaptare la situații de criză, în contextul recuperării după criza COVID-19, cât și valorificarea potențialului de dezvoltare economică, prin reforme majore și și investiții cheie. Astfel, ministrul Transporturilor a dezvăluit că deşi România are alocate aproape 30 de miliarde de euro, doar un sfert de finanţare ajunge către ministerul pe care îl conduce.
Citeşte şi Sorin Grindeanu anunță drumurile care vor fi gata până la finalul anului. Când se inaugurează centura de sud a Capitalei
Sorin Grindeanu a dezvăluit, de curând, că doar un sfert din sumele alocate prin PNRR (aproximativ 30 de miliarde de euro, suma împărţită între granturi şi împrumuturi) ajung la Ministerul Transporturilor. Este vorba despre 7,5 miliarde de euro, bani pe care instituţia nu are de gând să îi piardă.
“În 2021, când a fost aprobat totalul sumei, acum spun în mare, e undeva pentru România la 30 de miliarde, cam jumătate-jumătate granturi cu împrumuturi. Ministerul Transporturilor are cam un sfert, vreo 7,5 miliarde din cele 30. Proiectele prinse în PNRR încă de atunci, de 7,5 miliarde, erau de 13,5, deci mai multe, sumă mai mare decât era asigurată prin PNRR. Odată cu escaladarea acelor prețuri, s-a ajuns la 20 de miliarde pentru proiectele din PNRR, dar finanțarea e de 7,5.
În acest moment, România a atras din PNRR undeva în jur de 3 miliarde, 2,5 pe transport, toată țara. Două și jumătate Ministerul Transporturilor, toți ceilalți 500 de milioane. Deci nu există o secundă pericol că nu vor fi accesate toate sumele. Dacă se termină aceste sume, se pot translata fie pe bugetul de stat, ceea ce nu ne dorim, fie pe programele operaționale obișnuite pe pot. Deci aici nu există acest pericol, nici măcar o secundă”, a explicat Sorin Grindeanu.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Săptămâna trecută, primii kilometri construiți prin PNRR au fost deschişi circulaţiei, fiind vorba despre tronsonul de 11 kilometri dintre Mândrești Munteni şi Focșani. Acesta face parte din secțiunea de Autostradă Buzău – Focșani de pe A7.
De asemenea, Sorin Grindeanu anunţă inagurarea şi pe celelalte trei loturi ale acestei secțiuni de autostradă până la finalul anului.
„Circulația între Buzău și Focșani se va desfășura astfel pe aproximativ 82 de km de drum nou de mare viteză”, a dezvăluit şeful de la Transporturi.
Deşi nimeni nu mai spera ca acest tronson să fie deschis în 2024, iată că ritmul lucrărilor de pe şantier (şapte zile din şapte) fac posibil ca şoferii nevoiţi să tranziteze E85, cel mai periculos drum din România, să scape de această corvoadă.
Citeşte şi Inaugurare de autostradă înainte de termen. Unul dintre marile proiecte din România va putea fi folosit de șoferi peste doar câteva săptămâni