Lacul Ursu, numit și Marea Moartă a Transilvaniei, este unul dintre principalele obiective turistice din stațiunea balneară Sovata. Unic în Europa și chiar în lume datorită caracteristicilor sale, acest lac atrage ca un magnet turiști de pe toate meleagurile. În plus, proprietățile curative ale apei sunt spectaculoase.
Sovata este una dintre cele mai cunoscute și vizitate stațiuni balneare din țara noastră. Printre nenumăratele atracții din această stațiune se remarcă însă Lacul Ursu, care este unic în lume datorită caracteristicilor sale.
Mai exact, Lacul Ursu, unicul lac helioterm din Europa, dar și cel mai mare din lume, este situat la o altitudine de 502 metri. Suprafața sa depășește 40.000 de metri pătrați, lungimea este de 306 metri, iar lățimea de 182 de metri. Cel mai adânc punct al lacului este la 18,9 metri. În plus, temperatura apei din Lacul Ursu înregistrează variații sezoniere. Astfel, în timpul verii, la adâncimea de 1,5 metri, temperatura apei poate ajunge până la 50 de grade Celsius. În schimb, la începutul sezonului balnear, apa se amestecă și ajunge la aproximativ 33-34 de grade Celsius.
Lacul Ursu face parte din rezervația naturală „Lacul Ursu și Arboretele de pe Sărături”, care are o suprafață de nu mai puțin de 79 de hectare. Din această rezervație, care a fost declarată arie protejată în anul 2000, mai fac parte și alte lacuri din stațiunea Sovata, precum Aluniș, Roșu, Verde, Paraschiva și Mierlei.
(VEZI ȘI: Orașul din România paralizat de turiști. Hotelierii au strigat „Stop”, cazările sunt aproape imposibil de găsit: „Este ca într-un basm”)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Lacul Ursu se remarcă și prin fenomenul rar de heliotermie, care a fost descoperit în jurul anului 1900. Acest fenomen permite stratului superior de apă dulce să păstreze căldura din apa sărată de dedesubt. De asemenea, este singurul lac sărat din lume înconjurat de o vegetație bogată, favorizată de stratul de argilă și solul vulcanic care acoperă masivul de sare.
Formarea lacului a avut loc pe data de 27 mai 1875, în urma prăbușirii unei exploatări de sare și a acumulării apei dintr-o ploaie torențială. Astfel, este singurul lac natural al cărui moment de formare este cunoscut exact.
Lacul Ursu este foarte apreciat și pentru efectele sale benefice asupra afecțiunilor reumatice, endocrinologice și cardiovasculare, nămolul depus pe fundul său fiind folosit în diverse tratamente.
Toate acestea au făcut ca popularitatea Lacului Ursu să crească foarte mult de-a lungul anilor, mii de turiști venind aici în fiecare an, fie pentru tratament, sau pur și simplu pentru a se bucura de frumsețile naturale ale acestei zone.
(CITEȘTE ȘI: Povestea Castelului din Carpaţi unde oamenii din întreaga lume veneau ca să se trateze. Un vulcan adormit a fascinat turiştii sute de ani)