Zona de vis de la "Cazanele Dunării" ascunde povestea impresionantă a Mănăstirii Mraconia. Construirea hidrocentralei de la Porţile de Fier I a făcut ca în 1967 vechiul aşezământ să fie demolat de comunişti, iar ruinele sale inundate cu timpul de ape.
Povestea acestei biserici începe în 1453. De-a lungul secolelor, mănăstirea a fost distrusă și reconstruită de mai multe ori.
Citiţi şi: Mutarea decisivă a statului. A depus primul oferta pentru cumpărarea unui port internațional strategic din Republica Moldova
La 3 ani distanţă de Revoluţia din 1989, Mănăstirea Mraconia a fost reconstruită. În anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici, iar în anul 1995, cu binecuvântarea Î.P.S. dr. acad. Nestor Vornicescu, Mitropolitul Olteniei, şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, se reînfiinţează acest aşezământ.
De la biserica inițială, care acum se află sub Dunăre, s-au mai păstrat doar ușile împărătești și o candelă, care sunt expuse în muzeul parohial de la Eșelnița. Cel desemnat să se ocupe de zidirea bisericii a fost preotul Cristian Târtea, transferat de la parohia Dubova.
Citiţi şi: Profitul Hidroelectrica intră la apă. Seceta dă mari bătăi de cap celui mai mare producător de energie din România
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Semeţa Mănăstire Mraconia se oglindeşte în Dunăre. Liniștea locului este tulburată doar de sunetul apei și de vântul care se strecoară printre stânci.
Numele acestui lăcaş de cult este legat nu numai de valea şi de pârâul Mrăcuna, ci şi de o veche localitate cu acelaşi nume şi care de asemenea a dispărut . La 1598 documentele amintesc de „praediul Mrăcunia” în judeţul Severin, lângă Dunăre.
Legenda locului spune că ultimul călugăr, văzând mânăstirea distrusă, a luat crucea care odinioară era înfiptă pe turla mare a bisericii şi cu ea în spate a urcat muntele Golgotei Româneşti, unde a înfipt-o pe vârful unei stânci semeţe.
Turiştii care ajung în Cazanele Dunării pot descoperi și mănăstirile din zonă.
"Avem prima mănăstire din România, Vodița. De asemenea, mănăstirea Sf. Ana, unde ne aflăm, mănăstirea Topolnița, mănăstirea Tismana, sunt în apropiere, mănăstirea Mraconia, care este chiar în Cazanele Dunării și este o emblemă a noastră", a spus un agent de turism care promovează zona.
În zona Cazanelor Dunării există aproximativ 3.000 de locuri de cazare, iar prețul pentru o noapte poate să ajungă și la 700 de lei, cu mic dejun inclus.