Luni, 16 decembrie 2024, E.ON, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale şi energie electrică, a vândut filiala din țara noastră către compania maghiară MVM, care este controlată de guvernul condus de Viktor Orban. Astfel, nu mai puțin de 3,4 milioane de români vor fi preluați ca și clienți de către gigantul din Ungaria.
În cursul zilei de luni, compania maghiară MVM, cu capital majoritar de stat, a anunțat că a ajuns la un acord pentru cumpărarea diviziei de furnizare de gaze și energie electrică din România a celor de la E.ON, care este prezentă pe piața din țara noastră de aproape 20 de ani.
Astfel, în urma acestei tranzacții, MVM va cumpăra 68% din acțiunile E.ON Energie România și 98% din acțiunile E.ON Asist Complet. Suma pentru care a fost încheiat acordul nu a fost însă dezvăluită. Astfel, 3,4 milioane de consumatori din țara noastră, majoritatea din Ardeal şi Moldova, vor fi preluați în curând de MVM. Cele două companii au dat asigurări că tranzacția nu va avea efecte asupra clienților existenți.
Pe marginea acestei tranzacții a oferit o primă reacție și ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Tranzacția are nevoie de un aviz de securitate din partea statului român, și anume din partea Comisiei de examinare a investițiilor. În cazul în care vor fi identificate probleme, atunci cazul va merge la CSAT.
„Ministerul Energiei a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON și MVM, cu implicații semnificative pentru piața de furnizare de energie electrică și gaze naturale din România. Deși componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacții.
Această tranzacție va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel național, cât și european, implicând o analiză detaliată a respectării normelor de concurență stabilite prin Legea Concurenței nr. 21/1996 și a celor privind investițiile străine reglementate de Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, achiziția urmând a fi analizată și de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD) instituție care supraveghează investițiile strategice pentru a proteja interesele României”, a declarat ministrul Sebastian Burduja.
(NU RATA: Românii care fug de plata cu cardul, în vizorul BNR. Banca a analizat cum ne influențează economiile preferința pentru banii cash)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit experților, se pare că E.ON a pierdut mult din cauza schemei de plafonare, având încă de recuperat bani de la statul român. Acesta ar părea să fie principalul motiv pentru care gigantul german a renunțat la filiala din țara noastră.
„Cu acest sistem de plafonare-compensare am descurajat investitorii, mai ales aceştia din zona de furnizare. Am protejat toti consumatorii indiferent de posibilitatile lor materiale. Efortul financiar de cash revenind exclusiv furnizorilor. Şi acum sunt datorii la furnizori pe care le are statul român de un miliard", a explicat Corina Murafa, expert în energie.
(VEZI ȘI: Ne-am făcut de rușine într-un nou top UE. Datele oficiale arată căderea clară a României la un capitol esențial pentru viitorul țării)