Piața locală de retail este extrem de competitivă, în ultimii ani fiind scena apariției mai multor concepte de magazine care oferă prețuri „în cascadă, pe principiul simplu: cu cât cumperi mai mult, cu atât economisești mai mult. Însă, mulți români își pun întrebarea - care este, în realitate , diferența de preț.
Ideea că poți economisi cumpărând mai multe produse din aceeași gamă există încă din anii ’90, când retailerul cash&carry Metro intra pe piață cu o ofertă disponibilă și persoanelor fizice. În prezent, românii au acum mai multe lanțuri de unde pot alege acest tip de propunere.
Carrefour a introdus acest model în 2014, prin lanțul hibrid discounter-cash&carry Supeco. Familia Nica din Prahova propune 2-3 paliere de preț în magazinele La Cocoș. Mai nou, Auchan s-a extins accelerat cu brandul Atac, bazat pe ideea de prețuri mici la nivel generalizat, precum și un sistem de prețuri cu reducere în cascadă pentru cantități mai mari.
Atracția pentru aceste formate pare tot mai mare, dar clientul se întreabă cât câștigi, de fapt, dacă îți umpli cămara stocând alimente, dar și produse non-alimentare de larg consum.
Retailerul francez Auchan a deschis recent primul magazin Atac din București, situat în Șoseaua Chitilei, fiind și al 8-lea din rețea. Atac vinde în acest format de magazin, per coș mediu de cumpărături, de 2-3 mai mult ca volum față de cât vinde un hypermarket Auchan clasic.
„Diferența de preț medie (dintre a cumpăra la bucată sau în cantități mai mari) este de 20%. Este o diferență ce provine și din mix. În hypermarket ai, spre exemplu, și produse aspiraționale, produse premiumizate mult mai multe decât într-un format de hiper-discount ca acesta. Această diferență nu vine din mixul de marjă”, a explicat Ioana Toșa, director de vânzări Auchan România, pentru Economica.net.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Salariu de peste 10.000 de lei la Lidl pentru acest job! Ai bonusuri, prime, libere și sporuri greu de refuzat
Magazinele din rețeaua ATAC vând peste 10.000 de SKU (n.r. - număr de referință unic al unui produs) în gama permanentă și în jur de 15.000 în perioadele de Sărbători, cum ar fi Paștele și Crăciunul. Conceptul este de prețuri mici la scară generalizată, fără promoții în mod obișnuit și cu 3 prețuri pentru același produs, în funcție de cantitatea cumpărată.
Prețurile mai mici, observă managerii Auchan, au legătură cu costurile de operare mai reduse și nu în special de scăderea marjelor comerciale. În plus, investiția într-un astfel de magazin este aproape pe jumătate mai mică față de cea într-un hypermarket Auchan, conform modelului gândit de retailerul francez. În egală măsură, un magazin Atac are nevoie de mai puțin angajați neavând inclusă o zonă de bucătărie, brutărie. Astfel, într-un ATAC lucrează în jur de 100 de oameni, față de 120 – 180, în medie, într-un hypermarket Auchan cu o suprafață similară.
CITEȘTE ȘI: Magazinul Auchan cu alt nume care își propune să distrugă reducerile Lidl, Kaufland, Carrefour și ale discounterilor. Prețurile sale infime se găsesc, din aprilie, în București