Profesorii din România mai primesc o lovitură de la Guvern. În ciuda promisiunilor anterioare făcute de Executiv față de dascăli cu privire la majorările de salariu, acum aceștia vor trebui să spună „la revedere” celor 1.500 de lei promiși de către stat.
O nouă dezamăgire pentru profesorii din România după ce Guvernul, anterior promitea că le va mări lefurile acestora, în timpul grevei din mai 2023. În loc de salarii mai mari și condiții mai bune, aceștia au primit o primă didactică de 1.500 de lei. Această sumă ar fi trebuit să acopere dascălilor cheltuieli pentru cursuri de formare, echipamente IT sau cărți de specialitate. Până și această sumă, insuficientă de altfel, este pe cale să dispară din veniturile profesorilor.
Informațiile actuale arată că, primele didactice care urmau a fi acordate și în luna octombrie 2024 sunt incluse în „ordonanța trenuleț”, setul de măsuri fiscale care doar îngroapă speranțele cadrelor didactice. În lipsa acestei prime, profesorii vor pierde și singura compensație financiară pe care au primit-o în urma grevei din 2023. Mai mult decât atât, ordonanța prevede și înghețarea salariilor bugetarilor începând cu anul 2025, deci implicit ale dascălilor, făcând astfel aproape imposibil traiul pentru cei care au studiat o viață întreagă.
Chiar dacă scopul primei didactice reprezenta îmbunătățirea competențelor profesionale, birocrația din spatele distribuirii acestor fonduri generează frustrări suplimentare. Astfel, peste 6.000 de profesori afirmă că nici până în prezent nu și-au primit banii promiși. Ministerul Educației pasează această responsabilitate către Ministerul Fondurilor Europene, un meci de ping-pong cu care ne-am obișnuit din partea instituțiilor.
Luând în considerare acest context, promisiunile făcute față de dascăli în urmă cu peste un an ia forma unei strategii temporare de a calma protestele în loc să contureze angajamentul față de educație. În luna mai 2023, profesorii ieșeau în stradă cerând salarii mai mari și o recunoaștere a importanței muncii lor într-o societate orientată spre dezvoltare. În loc de soluții care ar fi constat în salarii mai mari, aceștia au primit vouchere și majorări simbolice, imposibile pentru a face față provocărilor economice actuale. Odată cu eliminarea acestei prime de 1.500 de lei, dascălii simt că eforturile de a crea o „Românie educată” au fost complet ignorate.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Acestă decizie figurează un mesaj alarmant și cât se poate de real asupra poziției Guvernului față de educație. Lipsa unei susțineri financiare în continuarea formării profesionale care este esențială, mai ales în contextul digitalizării și a noilor cerințe educaționale nu arată decât o lipsă de viziune pe termen lung. Lovitura resimțită de dascăli nu constă doar într-o pierdere financiară, dar și pe cea a încrederii în instituții. Cu o populație care se confruntă cu un grad tot mai mare de analfabetism, această mișcare nu reprezintă decât un dezinteres al politicienilor de a combate fenomenul tot mai alarmant.
VEZI ȘI... În cât timp poți cumpăra un apartament în România. La nivel de Uniune Europeană țara noastră se situează pe unul dintre primele zece locuri