Multe localități din județul Prahova se confruntă cu o criză de personal medical fără precedent. Mai mult, potrivit datelor CAS Prahova, două comune cu peste 1.500 de locuitori au rămas fără niciun medic de familie, astfel că asistența medicală primară lipsește cu desăvârșire. În aceste condiții, locuitorii care se îmbolnăvesc nu au altă variantă decât să se deplaseze în oraș sau să solicite ajutorul ambulanței.
Criza de pe piața muncii se resimte tot mai mult în domeniul medical. În acest context, zeci de localități din județul Prahova se confruntă cu o lipsă acută de medici.
Potrivit datelor transmise de CAS Prahova, în comunele Pădureți și Boldești Grădiștea, care au 1.754, respectiv 1.433 de locuitori, nu există niciun medic de familie, astfel că asistența medicală primară lipsește cu desăvârșire. Primarul din Boldești Grădiștea, Damian Leon, susține că ar exista totuși un doctor care vine o dată pe săptămână să vadă bolnavii din localitate.
În aceste condiții, localnicii nu au prea multe opțiuni la dispoziție. Dacă situația nu este foarte gravă ei se pot trata singuri la domiciliu, însă în cazul în care se agravează trebuie să meargă în oraș la consult sau cheamă ambulanța și ajung în Unitățile de Primiri Urgențe.
Informațiile transmise de Casa de Asigurări de Sănătate Prahova arată că 14 localități din mediul urban se confruntă cu deficit în ceea ce privește medicii de familie. De asemenea, alte 36 de comune din acest județ nu dispun de suficient personal în dispensare. Potrivit datelor, 322 de medici de familie au încheiate contracte cu CAS Prahova.
(CITEȘTE ȘI: Veste izbăvitoare pentru pensionarii din România. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat când ar putea fi indexate veniturile seniorilor)
Se pare că printre principalele motive ale acestei situații se numără faptul că tinerii nu mai sunt atrași de această specialitate medicală, mai ales în mediul rural. Condițiile de lucru precare din dispensarele din sate și comune, dar și naveta pe care trebuie să o facă, îi descurajează pe tinerii absolvenți să aleagă să devină medici de familie.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Aceste zone de rural au devenit neatractive pentru tineri mai ales, care nu mai aleg medicina de familie ca specialitate. Sau, dacă o aleg, merg să profeseze în străinătate, ori își caută joburi la firmele de medicamente unde au o serie de facilități și beneficii.
Efectele lipsei asistenției medicale primare sunt două: nu ai prevenție, iar oamenilor li se agravează bolile, ajungând să se prezinte la doctor în faza avansate când, de multe ori se întâmplă să nu se mai poată face nimic. De ce? Fiindcă în lipsa unui dispensar și a unui medic de familie, mulți, neinformați, preferă să stea acasă sperând că o să le treacă. Nu le trece, din contră, orice boală netratată cum trebuie se agravează.
Consider că acele caravane medicale, care oferă consultații și investigații gratuite pentru persoane vulnerabile, sunt importante în astfel de zone defavorizate, atât timp cât există continuitate în organizarea lor. Altfel, problemele nu sunt rezolvate”, a declarat Alin Scarlat, medic primar medicină internă, doctor în științe medicale.
(NU RATA: Final de drum pentru epoca muncii la distanță. Companiile fac front comun pentru a-și readuce angajații la birou)